“Πράσινο φως” για την απαλλαγή του Αμερικανού της Silicon Valley που βρέθηκε στην Ευελπίδων

Δημοσιεύτηκε στο Dikastiko.gr στις 21/02/2023. 

Την ομόφωνη απαλλαγή του Aμερικανού Benjamin Van Pelt, διευθύνοντα σύμβουλου του πολυεθνικού κολοσσού TorGuard, μίας από τις πιο προηγμένες τεχνολογικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε το Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες περί απάτης. Ωστόσο, μετά το πέρας της διαδικασίας, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, το Δικαστήριο ομόφωνα απάλλαξε τον Αμερικανό Διευθύνοντα Σύμβουλο εκ των κατηγοριών σε βάρος περί ηλεκτρονικής απάτης κλπ.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο Αμερικανός Διευθύνων Σύμβουλος δεν παρέστη αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Αλέξη Αναγνωστάκη.

Η υπεράσπιση τόνισε το αδιανόητο της κατηγορίας που εκθέτει τον τρόπο διερεύνησης των υποθέσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα ενώ για την υπόθεση κατέθεσε ως μάρτυρας ο επί 23 χρόνια Επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Benjamin Van Pelt: Από τη Silicon Valley στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Ο Αμερικανός σύμβουλος κατηγορήθηκε όταν το 2018, συνέβη μία απάτη με χρήση κλεμμένης πιστωτικής κάρτας. Συγκεκριμένα, άγνωστος δράστης έκανε χρήση πιστωτικής κάρτας που δεν του ανήκε και προέβη σε διαδικτυακές αγορές ποσών 126,25 ευρώ, 498,68 ευρώ, 0,67 ευρώ και 1.400 ευρώ από ελληνικές εταιρείες του Διαδικτύου.

Οι αγορές όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκαν καθώς η Τράπεζα έγκαιρα ακύρωσε τις άνω συναλλαγές. Μετά από μήνυση του νόμιμου κατόχου της πιστωτικής κάρτας, την υπόθεση ανέλαβε η προανάκριση που ανέλαβε να βρει το δράστη της απάτης.

Κατηγορίες περί απάτης: Έχρισαν ως κατηγορούμενο τον υπεύθυνο της Πολυεθνικής

Οι υπεύθυνοι της προανάκρισης στην προσπάθεια τους να παρακολουθήσουν το ηλεκτρονικό ίχνος του δράστη, εντόπισαν την ηλεκτρονική διεύθυνση IP Address, από όπου επιχειρήθηκαν οι αγορές στο Διαδίκτυο.

Η άνω ηλεκτρονική διεύθυνση χρησιμοποιούσε σύνδεση υψηλής ασφάλειας στο Διαδίκτυο VPN (Virtual Private Network), με πάροχο την εταιρεία “VPNetworks-TorGuard”.

Η άνω τεχνολογική εταιρεία αποτελεί πάροχο συνδέσεων υψηλής ασφάλειας στο Διαδίκτυο εικονικού ιδιωτικού δικτύου “VPN-Virtual Private Network”, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ετήσια κέρδη περίπου 5,3 εκατομμύρια δολάρια

Η προανάκριση, αντί να ανεύρει τον πραγματικό δράστη που έκανε χρήση της σύνδεσης και επιχείρησε τις αγορές, έχρισε χωρίς άλλη σκέψη ως κατηγορούμενο τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της άνω Πολυεθνικής εταιρείας.

Τούτο έγινε καθώς έπαψε να αναζητεί το πραγματικό δράστη της πράξης και ενοχοποίησε την ιδιοκτησία της εταιρείας του παρόχου της σύνδεσης. Ως αποτέλεσμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας να βρίσκεται αναπάντεχα κατηγορούμενος στην Ελλάδα με κατηγορίες περί απάτης κλπ.

More posts

channels4_profile