• Home
  • News
  • Κόλαση για τον Σπύρο από το Μπουρούντι

Κόλαση για τον Σπύρο από το Μπουρούντι

Δημοσιεύτηκε στη Δημοκρατία , την 13/9/2015.

Ο Eλληνας υπήκοος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα κρατείται παράνομα από «πραιτοριανούς» της προεδρικής φρουράς επειδή αρνήθηκε να καταστείλει βιαίως διαδηλώσεις κατά του προέδρου Νκουρουνζίζι

Από τον Αγγελο Σκορδά.

Δραματική έκκληση για βοήθεια από το κελί της φυλακής του Rumonge στο Μπουρούντι, όπου κρατείται παράνομα, υπό άθλιες συνθήκες και με κίνδυνο για τη ζωή του, στέλνει προς την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα. Ο Ελληνας υπήκοος, με καταγωγή από το Μπουρούντι, ο οποίος υπηρετούσε ως αντισυνταγματάρχης στην αστυνομία της αφρικανικής χώρας, συνελήφθη στις 27 Ιουνίου από τους «πραιτοριανούς» της προεδρικής φρουράς με την ανυπόστατη κατηγορία της «απόπειρας εκτροπής του πολιτεύματος».

Σύμφωνα με τον συνήγορό του στην Ευρώπη, Αλέξη Αναγνωστάκη, τις πρώτες δέκα ημέρες της κράτησής του ο Σπύρος «υπέστη φρικτά βασανιστήρια μεσαιωνικού τύπου προκειμένου να ομολογήσει ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε και το οποίο επισείει εξοντωτικές ποινές».

Πολιτική δίωξη

Μάλιστα, οι διώκτες του, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους, τον συνέδεσαν με μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα ενάμιση μήνα (!) πριν από τη σύλληψή του και συγκεκριμένα στις 13 Μαΐου. «Οι πρωταίτιοι αυτής της κίνησης συνελήφθησαν σε διάστημα δύο ημερών.

Είναι προφανές ότι η δίωξη του Σπύρου έχει πολιτική χροιά και οφείλεται στην άρνησή του να καταστείλει (ως υπαρχηγός της Αστυνομίας) με τη βία διαδηλώσεις κατά του προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα, ο οποίος παραμένει στην εξουσία για τρίτη θητεία κατά παράβαση του Συντάγματος» εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Αναγνωστάκης, ο οποίος, εκτός από συνήγορος, είναι προσωπικός φίλος και πρώην συμφοιτητής του Σπύρου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ο ίδιος είναι και ο μοναδικός άνθρωπος που έχει έρθει σε επαφή με τον κρατούμενο και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή-σήμα κινδύνου που συνέταξε από το κελί του στις 21 Ιουλίου.

Ο Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα γεννήθηκε το 1969 στην πρωτεύουσα της χώρας της Ανατολικής Αφρικής Μπουζουμπούρα. Το 1992 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αποφοιτώντας συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Νομική Αθηνών, ενώ στο διάστημα της παραμονής του στην Ελλάδα εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στην ΑΣΟΕΕ, εξασφαλίζοντας έτσι τα προς το ζην. Παράλληλα, βαφτίστηκε ορθόδοξος, λαμβάνοντας το όνομα Σπύρος, με πνευματική μητέρα την πρώην δημοτική σύμβουλο του Πειραιά Ευαγγελία Σαρρή – Γώγου. «Το 2005 επέστρεψε στη γενέτειρά του. Αρχικά τοποθετήθηκε επικεφαλής του λιμενικού σώματος του Μπουρούντι, θέση από την οποία συμμετείχε σε διεθνείς ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές σε Αϊτή και Ακτή Ελεφαντοστού.

Υπαρχηγός Αστυνομίας

Αργότερα, επιλέχθηκε, από το καθεστώς που τώρα τον διώκει παράνομα, για τη θέση του υπαρχηγού της αστυνομίας. Οι αναταραχές του 2015 τον βρήκαν σε αυτό το πόστο και ο Σπύρος, ως βαθύτατα ανθρωπιστής, αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολές των πολιτικών προϊσταμένων του, που ήθελαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών. Αυτή η απόφαση, ωστόσο, που φανερώνει και το ποιόν του, στάθηκε μοιραία και επικίνδυνη για την ασφάλειά του, καθώς αυτομάτως τον μετέτρεψε σε εχθρό ενός αντισυνταγματικού και απολυταρχικού καθεστώτος, οι επικεφαλής του οποίου αγγίζουν τα όρια της παράνοιας» περιγράφει η φίλη του, Αννα Σηφάκη, η οποία από τον Ιούνιο «τρέχει» τη διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωση του Σπύρου.

Φήμες για απαγωγή και απόπειρα κατά της ζωής του στις φυλακές!

Ενδεικτικό των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο Σπύρος, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού 3,5 ετών (επίσης Ελληνας υπήκοος), που σήμερα έχει βρει καταφύγιο με τη μητέρα του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι το περιστατικό της 12ης Αυγούστου. «Τότε είχε προγραμματιστεί (κατόπιν εισαγγελικής εντολής) η μεταγωγή του από τις κεντρικές φυλακές της Μουράμβια σε αυτές όπου κρατείται σήμερα, οι οποίες βρίσκονται απομονωμένες, 80 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Λόγω της έντονης φημολογίας για πιθανή απόπειρα κατά της ζωής του, οι συγκρατούμενοί του εξεγέρθηκαν και δημιουργώντας ανθρώπινη αλυσίδα έμειναν έξω από το κελί του έως το ξημέρωμα με τραγούδια και προσευχές, ματαιώνοντας τη μεταγωγή.

Υπάρχουν υποψίες ότι δεν επρόκειτο για μεταγωγή παρά για απόπειρα απαγωγής, μια και, όπως πληροφορηθήκαμε, επρόκειτο να μεταφερθεί με αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες! Η προστασία των κρατουμένων εκείνο το βράδυ ήταν η σωτηρία του, αφού ταυτόχρονα υπήρξε έντονη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Ο Σπύρος, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία λόγω της πολυποίκιλης φιλανθρωπικής δράσης του, μεταφέρθηκε τελικά στις φυλακές του Rumonge την επόμενη ημέρα, πάλι όμως με φόβους για τη ζωή του. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των πολιτικών κρατουμένων που «εξαφανίζονται» ή παθαίνουν «ατυχήματα» κατά τη μεταφορά τους» καταλήγει η κυρία Σηφάκη, τονίζοντας ότι η επίσημη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πια αναγκαία.

Από την πλευρά τους, πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για έντονη κινητικότητα σε παρασκηνιακό επίπεδο και «χωρίς τυμπανοκρουσίες» καθώς, όπως τονίζουν, «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σε περιπτώσεις διπλής υπηκοότητας, υπερισχύει αυτή του κράτους στο οποίο βρίσκεται και -εν προκειμένη- διώκεται ο πολίτης».

Μέχρι στιγμής η υπόθεση έχει τύχει προσοχής από τον διεθνή και τον ελληνικό Τύπο. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί σχετική ομάδα στο facebook που αριθμεί πια περισσότερα από 8.500 μέλη, ενώ για την απελευθέρωσή του έχει κατατεθεί και ψήφισμα με 1.914 υπογραφές στους αρμόδιους φορείς της αφρικανικής χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον εκπρόσωπο του Μπουρούντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον Ελληνα πρέσβη στην Κένυα καθώς και στον Ελληνα πρόξενο στο Μπουρούντι. Μάλιστα, στις 13 Αυγούστου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το ζήτημα τέθηκε στον Stéphane Dujarric, εκπρόσωπο Τύπου του γενικού γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι Μουν.

Παρέμβαση στην Ε.Ε από Μαριά

Το ζήτημα του κρατουμένου στις φυλακές του Μπουρούντι Ελληνα υπηκόου Σπύρου- Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα έθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Απευθυνόμενος στην ύπατη εκπρόσωπο της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ελληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «βρίσκεται φυλακισμένος επειδή αρνήθηκε να δολοφονήσει διαδηλωτές», ζητώντας στη συνέχεια παρέμβαση για την άμεση απελευθέρωσή του. «Σύμφωνα με επιστολή που μου έδωσαν οι δικηγόροι του, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια επί δέκα ημέρες, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στη φυλακή όπου βρίσκεται είναι άθλιες. Αλλωστε, γνωρίζουμε τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι, το οποίο έχει καταδικαστεί επανειλημμένως με ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατέληξε ο κ. Μαριάς.