• Home
  • News
  • Απόφαση “βόμβα” ΣτΕ: Παράνομες οι αυξήσεις δημοτικών τελών του Δήμου Αθηναίων.

Απόφαση “βόμβα” ΣτΕ: Παράνομες οι αυξήσεις δημοτικών τελών του Δήμου Αθηναίων.

Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα PLANET-GREECE στις 22/6/2015.
 

Στις 16/6/2015, εκδόθηκε η υπ’ αριθ’ 2407/2015 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, που απέρριψε την Αίτηση Αναίρεσης του Δήμου Αθηναίων κατά της πρωτοποριακής Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή την Προσφυγή Κίνησης Καταστηματαρχών, με επικεφαλής γνωστό  Μουσικοσυνθέτη, σχετικά με τη νομιμότητα των δημοτικών τελών στο Δήμο Αθηναίων.

Η ιστορία της υπόθεσης, έχει ως εξής:
Το 2001, επί Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου με απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων,
επανακαθορίστηκαν οι συντελεστές τέλους χρήσεων κοινόχρηστων χώρων «πεζοδρομίων, πλατεών» καταστημάτων, για το έτος αυτό.
Τα Δημοτικά τέλη, για τα τραπεζοκαθίσματα που ήταν έξω, από τις Καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λ.π., αυξήθηκαν κατά 912%.
Η αύξηση αυτή, ήταν υπέρμετρη και αιφνιδιαστική. Οι μικρομεσαίοι Καταστηματάρχες, τα’ χασαν. Τους ανέτρεψε τον οικονομικό προγραμματισμό.

Ενδεικτικά, αναφέρεται, πως, για 30 τ.μ. κοινόχρηστου χώρου, που τοποθετούνταν τραπεζοκαθίσματα ο καταστηματάρχης, πλήρωνε πριν το 2001, στο Κουκάκι στους πρόποδες της Ακρόπολης 193.452 δρχ. τον χρόνο. Μετά την αύξηση, πλήρωνε 1.900.622 δρχ. για τα ίδια τετραγωνικά.
Η αυθαιρεσία έβαλε πολλά λουκέτα. Ειδικά, στο Κουκάκι, απ’ όπου προέρχονται οι Καταστηματάρχες, που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.. Η παραδοσιακή γωνιά της Αθήνας, όπως έχει καθιερωθεί, μετρούσε συνεχώς λουκέτα και οικονομικά κατεστραμμένους ανθρώπους. Η οικονομική καταστροφή έπληξε και άλλες περιοχές. Είναι γνωστό από τα Μ.Μ.Ε πως, γνωστός επιχειρηματίας της
Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενος σε χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης για μεγάλες αυξήσεις, τελών στα τραπεζοκαθίσματα, περιλούστηκε με βενζίνη, για να αυτοπυρποληθεί! Μέχρι να βρει τον αναπτήρα που είχε στις τσέπες του και να βάλει φωτιά στην βενζίνη, έπαθε καρδιακό επεισόδιο και πέθανε στο χώρο του Δήμου από την φρίκη που τον περιέλουσε η προθανάτια κατάσταση.
Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, με την υπ’ αριθ. 2587/2007 Απόφαση του, έκρινε, πως, η αύξηση ήταν άκυρη και έπρεπε να ΑΚΥΡΩΘΕΙ.
Διότι, υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας, που έχει ο Δήμος.
Και τα ακραία όρια εξουσίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η υπ’ αριθ’ 2407/2015 Απόφαση του ΣτΕ, διαπίστωσε εκ νέου πως οι τεράστιες δημοτικές αυξήσεις υπερέβησαν τα όρια που έπρεπε να κινηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.
Για τον λόγο αυτό απέρριψε την Αίτηση Αναίρεσης του Δήμου Αθηναίων, που υπερασπιζόταν τη νομιμότητα των αυξήσεων.
Οι Συνήγοροι του Μουσικοσυνθέτη, Ανδρέας ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ και Αλέξης ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, που υπερασπίστηκαν  την υπόθεση εξ αρχής μέχρι και το Συμβούλιο της Επικράτειας, πιστεύουν πως, το πρόβλημα παραμένει, για όσους ήδη πλήρωσαν τα παράνομα πρόστιμα. Και για όσους έχουν να πληρώσουν αυξήσεις εφ’ εξής που επιστηρίχθηκαν στις αυξήσεις, που, κρίθηκαν “ακραίες”.
Οι Δήμοι, οφείλουν με διοικητικές ρυθμίσεις, να επιστρέψουν, τα ακραίως εισπραχθέντα. Αλλιώς θα υποχρεωθούν σ’ αυτό, παρά των δικαστηρίων.
Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα σήμερα, στην άκρως δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουμε. Διότι, κρίθηκε έμμεσα αλλά καθαρά, πως, είναι
παράνομη κάθε επιβάρυνση των πολιτών, που, κατά την κοινή πείρα, υπερβαίνει τα ακραία όρια. (Φόροι τέλη, χαράτσια, πρόστιμα κ.λ.π.)