• Home
  • News
  • Στον αέρα (πάλι) η δίκη Πάσσαρη

Στον αέρα (πάλι) η δίκη Πάσσαρη

Δημοσιεύτηκε στο ereportaz.gr στις 17 Σεπτεμβρίου 2018

Στις 21/9/2018, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, λόγω μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών έκδοσης, έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών να δικαστεί η υπόθεση των ανθρωποκτονιών κλπ του διαβόητου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη.

 Ανάμεσα τους και οι ανθρωποκτονίες των Αστυνομικών, Διονύσιου Αλεβιζόπουλου και Αθανάσιου Δρακόπουλου, που έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες του Κώστα Πάσσαρη, στις 16 Φεβρουαρίου του 2001.

Η υπόθεση είχε αρχικά οριστεί να εκδικαστεί, στις 11/1/2017.

Όμως τότε το Δικαστήριο, ανέβαλε την υπόθεση για τις 4/12/2017 καθώς δεν είχαν μεταφραστεί τα απαραίτητα έγγραφα από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που έπρεπε να σταλούν στο ρουμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να εκδοθεί ο διαβόητος κακοποιός και να δικαστεί για ορισμένες από τις κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται.

Στις 4/12/2017, η υπόθεση αναβλήθηκε ξανά, καθώς οι αναμενόμενες διαδικασίες, δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Η πορεία της υπόθεσης φαίνεται να οδηγεί τα πράγματα, ώστε η εκδίκαση της υπόθεσης την 21/9/2018, αλλά και γενικότερα η έκδοση του διαβόητου κακοποιού στη χώρα μας για να δικαστεί, να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση που δικαιολογούν την παραπάνω εκτίμηση είναι οι ακόλουθες: Στις 21 Αυγούστου 2018, το Γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust απέστειλε email, που υπογράφονταν από την κ. Marianna Radu, Seconded National Expert, Romanian Desk at Eurojust, προς τις Ελληνικές Αρχές, ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες περί της προσωρινής έκδοσης και παράδοσης του κακοποιού.

Συγκεκριμένα δια του άνω email, ζητούνταν:

Εκτίμηση του χρόνου για τον οποίο η προσωρινή παράδοση απαιτείται.

Εγγυήσεις ότι το εκζητούμενο πρόσωπο θα τεθεί σε κράτηση για όλο το χρονικό διάστημα της προσωρινής παράδοσης.

Εγγυήσεις ότι τα τα έξοδα της μεταφοράς του προς και από τη Ρουμανία θα καταβληθούν από τις Ελληνικές Αρχές.

Εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου.

Πληροφόρηση επί του προσώπου που, εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών, θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Σύμφωνα με το Ρουμανικό Δίκαιο, απαιτείται προς τούτο επίσημη υπογεγραμμένη συμφωνία παρά των μερών.

Τονίζεται πως με απουσία της ζητούμενης πληροφόρησης (για την οποία απαιτείται συγκεκριμένη απάντηση), οι Ρουμανικές Αρχές δε μπορούν να προχωρήσουν με το αίτημα για προσωρινή παράδοση. Οι Ρουμανικές Αρχές γνωρίζουν, όπως γράφουν, την εκτεταμένη αλληλογραφία, πλην όμως η απάντηση των Εσωτερικών Αρχών πρέπει να είναι συγκεκριμένη και καθαρή.

Η Ελληνική πλευρά απάντησε, δύο ημέρες μετά, με το από 23/8/2018 Έγγραφο του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Απόστολου Μακρόπουλου προς τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Προιστάμενο του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών.

Στο άνω έγγραφο παρατίθεται, επί του αιτήματος των ρουμανικών αρχών, πως:

“ -το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει στη χώρα μας δε μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, πάντως εκτιμάται ότι οι δίκες για τις οποίες πρόκειται να εκδοθεί πρόκειται να διαρκέσουν επί μακρόν.

-καθόλο το χρονικό διάστημα παραμονής του στη χώρα για την εκδίκαση των σε βάρος του κατηγοριών από το Δικαστήριο, θα είναι προσωρινά κρατούμενος σε κατάστημα Κράτησης.

-αφού εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους θα εκδοθεί στη χώρα και ανάλογα με την πορεία και τη δικαστική εξέλιξη των δικών που εκκρεμούν στη χώρα μας, θα επιστρέψει στη Ρουμανία”.

Εκ της άνω απάντησης, παρατηρείται ότι η ελληνική πλευρά δεν παρείχε τη ζητούμενη εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου προσωρινής έκδοσης , ούτε εγγυήσεις καταβολής των εξόδων της διαδικασίας.

Η έκδοση μετά από αυτό, κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη, δεδομένης της θέσης της Ρουμανίας περί ορισμένης δέσμευσης των Αρχών επί των άνω σημείων.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του δολοφονηθέντος αστυνομικού Διονύση Αλεβιζόπουλου, Ανδρέας Αναγνωστάκης και Αλέξης Αναγνωστάκης , μοναδική παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Πάσσαρη, προβληματίζονται έντονα, για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σημειώνουν την έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των Αρχών, έστω και αυτή τη στιγμή. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έκδοση και να παραμένουν οι δολοφονίες χωρίς δίκη εδώ και 18 περίπου χρόνια. Και να μην δημιουργούνται οι προυποθέσεις προς έκδοση ούτε στο άμεσο μέλλον. Με τον κίνδυνο της παραγραφής των εγκλημάτων να παραμονεύει, με αδυσώπητες και καταστροφικές συνέπειες.

H οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού , δια των συνηγόρων της Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, εκφράζει την έντονη απογοήτευση της για τις τελευταίες εξελίξεις. Η μη απονομή δικαιοσύνης επί τόσα χρόνια, μέσω των διαρκών εμποδίων και αναβολών , για το αποτρόπαιο έγκλημα προκαλεί βαθύ πόνο στην καρδιά μας. Η οικογένεια διερωτάται με απόγνωση ποιά ακριβώς θα μπορούσαν να είναι τα λεγόμενα “έξοδα μεταφοράς”, λόγω των οποίων η έκδοση του κακοποιού στην Ελλάδα φέρεται να μην προχωρά, πλην κυρίως του αεροπορικού εισιτηρίου του κακοποιού και της αστυνομικής συνοδείας του. Και για ποιό λόγο δεν αναλαμβάνεται η ευθύνη καταβολής τους.