Η ιστορία του «Insider Τζον» µοιάζει να έχει ξεπηδήσει από το πιο ευφάνταστο σενάριο κατασκοπικής ταινίας του Χόλιγουντ. Και όµως, η ιστορία του Βρετανού, που αποφάσισε να γίνει «βαθύ λαρύγγι» των µυστικών υπηρεσιών και βοήθησε στην αποκάλυψη ενός από τα σκληρότερα καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα µας, είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Δημοσιεύτηκε στο Ethnos.gr στις 21/05/2019.
Η καφκική ιστορία του «Τζον» ξεκινά το 2011. Τότε, ήταν ένας µεσαίου µεγέθους επιχειρηµατίας, ιδιοκτήτης µεταφορικής εταιρείας, ο οποίος ζούσε µία ήσυχη ζωή σε µία µικρή πόλη του Ηνωµένου Βασιλείου. Μία δελεαστική πρόταση για µεταφορά φορτίων φρούτων και λαχανικών από την Αθήνα προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τον έφερε στην ελληνική πρωτεύουσα. Ηταν το ταξίδι που έµελλε να του αλλάξει για πάντα τη ζωή.
Το ραντεβού του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας κατέληξε σε µία πρόταση από «στελέχη» διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών να διακινήσει 750 κιλά ινδικής κάνναβης. Ο «Τζον» έκρινε ότι, εάν αρνούνταν, θα κινδύνευε η ζωή της οικογένειάς του και αποφάσισε να ενηµερώσει τις βρετανικές Αρχές. Στο «παιχνίδι» µπήκαν οι µυστικές υπηρεσίες, που του ζήτησαν να βάλει… πλάτη. Και χωρίς να το καταλάβει έγινε «insider». Η περιπέτειά του είχε ήδη ξεκινήσει. Μετά την εξάρθρωση του καρτέλ και τις συλλήψεις των µελών του από τις ελληνικές Αρχές, ο Βρετανός µπήκε σε πρόγραµµα προστασίας από τη ∆ιεθνή Μονάδα Εγκληµατικότητας του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το απίστευτο είναι ότι το ίδιο δεν ίσχυε για τις ελληνικές Αρχές, για τις οποίες ο «Τζον» ήταν ένα από τα κατηγορούµενα µέλη της εγκληµατικής οργάνωσης. Το αποτέλεσµα ήταν να συλληφθεί αµέριµνος στην Ολλανδία µε ευρωπαϊκό ένταλµα σύλληψης, να κρατηθεί για εφτά µήνες στις ολλανδικές φυλακές και στη συνέχεια να εκδοθεί στη χώρα µας, όπου φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό για έναν ολόκληρο χρόνο. Η λύτρωση για εκείνον ήρθε το 2015, όταν το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων τον απάλλαξε οµόφωνα, καθώς αναγνωρίστηκε ότι χάρη σε εκείνον διαλύθηκε ένα από τα µεγαλύτερα καρτέλ.
Η υπόθεση, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», δεν σταµατά εδώ. Και αυτό γιατί πριν από δύο εβδοµάδες το Μονοµελές Εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση για την αποζηµίωση του «Τζον», ύψους 80.000 ευρώ, θεωρώντας ότι «υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις στην υπόθεση που δικαιολογούν την υπέρβαση των συνήθων ορίων αποζηµίωσης».
Η ∆ικαιοσύνη ουσιαστικά έκρινε ότι η ζωή του Βρετανού, που έβαλε το κεφάλι του στη µέγγενη για την αποκάλυψη της µαφίας, διαλύθηκε. Και αυτό γιατί η φυλακή τον λύγισε. Oταν συνελήφθη έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένεια για την οποία δεν είχε φροντίδα όσο ήταν κρατούµενος, ενώ επιβαρύνθηκε και η ψυχική του υγεία.
Eτσι, το δικαστήριο, εκτός από την αποζηµίωση, επιδίκασε µηνιαία διατροφή για το ανήλικο παιδί του (έξοδα διατροφής, στέγασης και εκπαίδευσης). Ολα όσα δηλαδή στερήθηκε το διάστηµα που ο πατέρας του ήταν µέσα σε ένα κελί. Οι συνήγοροι του Βρετανού, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, οι οποίοι τον υπερασπίστηκαν σε όλα τα δικαστήρια από την έκδοση στην Ελλάδα έως και την αθώωσή του, θεωρούν ότι η απόφαση για την αποζηµίωση του πελάτη τους είναι «πρωτοποριακή, καθώς ξεπερνά κατά πολύ τις χαµηλού ύψους αποζηµιώσεις που δίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στέλνει, µάλιστα, ένα πολύ ισχυρό µήνυµα ενάντια στις άδικες φυλακίσεις. Τα δικαστήρια οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικά στην κρίση τους, όταν µάλιστα διακυβεύεται ηζωή και η ελευθερία των ανθρώπων. Η ελευθερία των αθώων ανθρώπων θα πρέπει να περιφρουρείται ως κόρη οφθαλµού».
Η ζωή του µυστικού πληροφοριοδότη στις υποθέσεις ναρκωτικών κρέµεται από µία κλωστή και εξαρτάται από τη διαφύλαξη της ανωνυµίας του. Στην περίπτωση του Τζον ακόµα και η «συνθήκη ζωής-θανάτου» παραβιάστηκε. Το µεγαλύτερο µέρος της δίκης για την εγκληµατική οργάνωση διεξήχθη κεκλεισµένων των θυρών για λόγους αποτροπής διαρροής εµπιστευτικών κρατικών πληροφοριών.
Κατά τη διάρκειά της, οι πληροφορίες του insider επαληθεύτηκαν πλήρως, ενώ για λόγους προστασίας της ζωής του οι βρετανικές υπηρεσίες είχαν προχωρήσει σε εικονική σύλληψή του. Μάλιστα, είχαν συντάξει εκθέσεις έρευνας και σύλληψης για δήθεν αδίκηµα περί συνδροµής σε εισαγωγή ναρκωτικών, ώστε να µην εκτεθεί ως πληροφοριοδότης στα µέλη του καρτέλ. Του δόθηκαν, επίσης, προφορικές οδηγίες να παριστάνει ότι συνεχίζει να επικοινωνεί µε τους εµπλεκόµενους, χωρίς να φέρνει αντιρρήσεις σε ό,τι του ζητείται, για να µην κινήσει υποψίες.
Το ίδιο διάστηµα που ο Τζον προσπαθούσε να βρει ξανά κανονικούς ρυθµούς στη ζωή του στην πατρίδα του, στην Αθήνα σχηµατιζόταν δικογραφία σε βάρος του για συµµετοχή στο κύκλωµα, λόγω της εµπλοκής του ονόµατός του σε κράτηση που είχε κάνει σε ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας. Το διεθνές ένταλµα σύλληψης εναντίον του δεν άργησε να εκδοθεί. Η σύλληψή του έγινε δύο χρόνια µετά την εξάρθρωση του καρτέλ, σε ένα ταξίδι του στην Ολλανδία.
Στις 30 Μαΐου του 2014 εκδόθηκε στην Ελλάδα και οδηγήθηκε στη φυλακή. Μάταια προσπαθούσε να εξηγήσει ότι είναι αθώος. Η δίκη του προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2015 στο Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Αθηνών.
Ο πληροφοριοδότης ζούσε μία κόλαση – Ο δικαστικός «πόλεµος» και οι απειλές στο κελί
Στις δικαστικές αίθουσες έλαβε χώρα ένας «πόλεµος» µεταξύ των δικηγόρων και του δικαστηρίου. Οι συνήγοροι του «insider», Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, ζήτησαν να κληθούν ως µάρτυρες οι Βρετανοί αξιωµατικοί, που επέβλεψαν και εφάρµοσαν το βρετανικό σχέδιο εξάρθρωσης και είχαν «στρατολογήσει» τον Τζον. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτηµα και ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουµένου, µε απειλούµενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.
Ταυτόχρονα απειλήθηκε διπλωµατικό επεισόδιο Ελλάδας-Ηνωµένου Βασιλείου, καθώς οι Βρετανοί υπερασπίζονταν από την πρώτη στιγµή τον άνθρωπο που οι ίδιοι στρατολόγησαν. Το απίστευτο ήταν ότι, την ίδια µέρα που εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθµό η δίκη της µαφίας των ναρκωτικών, έγινε και η δίκη του Τζον. Πληροφοριοδότης και ναρκέµποροι κατέληξαν στο ίδιο κελί του Εφετείου.
Είχε πλέον αποκαλυφθεί ότι ο Τζον είναι ο άνθρωπος που «κάρφωσε» το καρτέλ. Μέσα στο κρατητήριο τα µέλη του κυκλώµατος έβρισαν και απείλησαν τον Βρετανό. Οι φρουροί τον φυγάδευσαν την τελευταία στιγµή. Το καρτέλ τού έστειλε στη συνέχεια ένα µπουκάλι νερό µε την ένδειξη «πληρωµένο για τον (σ.σ. το όνοµά του)», το οποίο σηµαίνει ότι υπάρχει συµβόλαιο θανάτου.
Οι συνήγοροι του «insider» ζήτησαν την προστασία του και τη διακοπή της δίκης. Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε έπειτα από αίτηµα να αναγνωστεί έγγραφο των βρετανικών µυστικών υπηρεσιών, το οποίο αναφέρει σε εντονότατο ύφος ότι όσα ισχυρίζεται ο Τζον είναι αληθινά. Οι καταθέσεις του Τζον ίσως γραφτούν στο µέλλον στις σελίδες κάποιου βιβλίου.
Η περιγραφή του ξεκινά από τη στιγµή που οι Βρετανοί αξιωµατικοί ενηµέρωσαν τις ελληνικές Αρχές για τη µεταφορά µεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Υπέδειξαν τους χώρους µεταφοράς και αποθήκευσης των φορτίων, τα οχήµατα, τα κινητά τηλέφωνα και τα πρόσωπα που ανήκαν στο κύκλωµα. Την ίδια ώρα, ζήτησαν από τον «insider» να προσποιηθεί ότι αποδέχεται την πρόταση των ναρκεµπόρων και να προχωρήσει στις µεταφορές που του είχαν αναθέσει.
«Κατά σύσταση της Αστυνοµίας τους έστειλα µια πλαστή φορτωτική και τους ανέβασα το ποσό περίπου των 1.399 λιρών Αγγλίας, µε την προσποιητή σύσταση να αντιµετωπιστούν τα πρώτα έξοδα. Στη βάση των πληροφοριών αυτών ειδοποιήθηκαν οι ελληνικές Αρχές» περιγράφει στην κατάθεσή του ο Τζον.
Οι Ελληνες αξιωµατικοί, επικουρούµενοι από Βρετανούς αστυνοµικούς, έκαναν έφοδο σε φορτηγό στο λιµάνι της Ηγουµενίτσας και σε αποθήκη «καβάτζα» στον Ασπρόπυργο, όπου εντόπισαν τα ναρκωτικά. Συνελήφθησαν δέκα άτοµα, ανάµεσά τους και αρκετοί Ελληνες, οι οποίοι είχαν οργανώσει την αγορά των ναρκωτικών από την αλβανική µαφία και τη µεταφορά τους στη Γαλλία.