Ευρωπαίοι ποινικολόγοι κατά του Προέδρου της Λευκορωσίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

Στη διεθνή κατακραυγή σχετικά με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τις αρχές της Λευκορωσίας και του Προέδρου της Αλεξάντρ Λουκασένκο, προστέθηκε το σκληρό κατηγορώ της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (Εuropean Criminal Bar Association), σχετικά τις μαζικές συλλήψεις, το βασανισμό συλληφθέντων και το μέγεθος της συγκάλυψης που επιχειρείται.

Δημοσιεύτηκε στο Dikastiko.gr στις 21/08/2020.

Όλα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020, που έδιναν ποσοστό επικράτησης 80 % στον νυν πρόεδρο και τα οποία προσβλήθηκαν ως αλλοιωμένα από την αντιπολίτευση.

Κατά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων Ποινικολόγων, κατεγράφη η μαζική σύλληψη πλέον των 7.000 διαδηλωτών, χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεία καμίας αξιόποινης πράξης, πλην της συμμετοχής τους στη διαδήλωση. Υπάρχουν αναφορές για συστηματικό βασανισμό των συλληφθέντων κατά την κράτησή τους καθώς και για βιασμούς γυναικών. Κατά τις διαδηλώσεις κατεγράφη ο τραυματισμός τουλάχιστον 250 ατόμων και υπάρχουν επίσημα 2 νεκροί. Από αυτούς ο ένας εμφανίζεται σε βίντεο στο Διαδίκτυο άοπλος να πυροβολείται από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ ο δεύτερος φέρεται να υπέκυψε μετά από ξυλοδαρμό.

Οι Ευρωπαίοι Ποινικολόγοι επισημαίνουν πως συχνά οι χώροι κράτησης δεν αποκαλύπτονται από τις αρχές σε συγγενείς και δικηγόρους που επιχειρούν να συναντηθούν με τους συλληφθέντες (“μυστικές φυλακές”). Όπως αναφέρει η παρέμβαση, 76 από τους συλληφθέντες ακόμα αγνοούνται και τα ίχνη τους αναζητούνται μάταια.

Οι κρατικές αρχές αρνούνται να καταγράψουν τις καταγγελίες βασανισμών και να παραπέμψουν τους βασανισθέντες σε ιατροδικαστική υπηρεσία, για τεκμηρίωση των βλαβών που υπέστησαν. Οι συνήγοροι υπεράσπισης στοχοποιούνται και αποτρέπονται με διάφορους τρόπους από το να ασκήσουν τα καθήκοντά τους υπέρ των συλληφθέντων. Οι εκεί Δικηγορικοί Σύλλογοι αποθαρρύνουν τους δικηγόρους να αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις.

Πρόκειται για καταγγελίες που σοκάρουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ευρωπαική χώρα εν έτει 2020, καθώς ακυρώνουν κάθε έννοια δικαίου.

Οι Ευρωπαίοι Ποινικολόγοι καλούν τις αρχές και τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ανάμεσα στα άλλα, να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών, ως αδίκως συλληφθέντων και κρατηθέντων. Να σταματήσουν οι βασανισμοί των κρατουμένων διαδηλωτών και να τους παρασχεθεί άμεσα πρόσβαση στους δικηγόρους για την υπεράσπιση τους. Να σταματήσει η στοχοποίηση και παρεμπόδιση των δικηγόρων, στα πλαίσιου του έργου της υπεράσπισης που ασκούν.

Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων έχει καταστεί γνωστή για τις παρεμβάσεις που ασκεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την Ευρώπη, μια από τις οποίες ήταν υπέρ της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτών που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν παράνομα από τις τουρκικές αρχές τον Μάρτιο του 2018. H έκκληση προς τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και το σκληρό κατηγορώ που την συνοδεύει, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς υπογράφεται από τον Έλληνα Ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη, που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων και ο οποίος εισηγήθηκε τη σχετική πρωτοβουλία.

More posts

channels4_profile