Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων: Στην αμερικανίδα δικηγόρο Nancy Hollander το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Για την υπεράσπιση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο – ΦΩΤΟ

Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία προεδρεύει ο Έλληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης.

Δημοσιεύτηκε στο dikastiko.gr στις 10/10/2023. 

Έγινε γνωστή για την υπεράσπιση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και μάλιστα έγινε και… πρωταγωνίστρια ταινίας. Για τη δράση της από το φθινοπωρινό Συνέδριο από την Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου βραβεύτηκε.

Ειδικότερα στην Αμερικανίδα Δικηγόρο Nancy Hollander, που υπερασπίζεται κρατούμενους στο Γκουαντάναμο απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2023 κατά το φθινοπωρινό Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association), όπου μεταξύ των άλλων, ανακοινώθηκε και η απόφαση για την απονομή του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη φετινή χρονιά.

Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων: Η πρόταση του Αλέξη Αναγνωστάκη

Την απόφαση να τιμηθεί η Αμερικανίδα Δικηγόρος έλαβε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Ποινικολόγων, στην οποία προεδρεύει ο Ελληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε διεθνείς δικηγόρους του ποινικού δικαίου, που επιδεικνύουν αφοσίωση και θυσίες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δικηγόρος Nancy Hollander έγινε παγκοσμίως γνωστή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.Μάλιστα το Χόλιγουντ έκανε ταινία για τη θαρραλέα ζωή και δράση της, με τη γνωστή ηθοποιό Τζόντι Φόστερ να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία The Mauritanian, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2021.

Στη διάρκεια της καριέρας της η Αμερικανίδα δικηγόρος έχει αναλάβει μεγάλες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και την περίπτωση της στρατιώτου Chelsea Manning, που κατηγορήθηκε με βαριές ποινές καθώς αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες του αμερικανικού στρατού περί ανεπίτρεπτων επιχειρήσεων. 

Οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων Ποινικολόγων

Πρόσφατα μάλιστα, οι Ευρωπαίοι Ποινικολόγοι, δια του κ. Αναγνωστάκη, υπέβαλλαν για το ίδιο θέμα παρέμβαση ενώπιον του Στρατιωτικού Αναθεωρητικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για υπόθεση θανατοποινίτη στο Γκουντάναμο.

Η παρέμβαση των Ευρωπαίων Ποινικολόγων υποστήριζε την πλήρη απαγόρευση  των πράξεων βασανισμού,  καθώς  και των αποδεικτικών μέσων που προέκυψαν από αυτούς,  σε βάρος  των κρατουμένων στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο.

More posts

channels4_profile