Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων: “Γυναικεία” υπόθεση το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Françoise Tulkens και Nancy Hollander το μοιράστηκαν.

Δημοσιεύθηκε στο dikastiko.gr στις 07.05.2024.

Την απόφαση να τιμηθεί η Nancy Hollander είχε λάβει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης, στην οποία προεδρεύει ο Έλληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης.

Δύο σημαντικές διακρίσεις για δύο σημαντικές γυναίκες που εδώ και χρόνια υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα απονεμήθηκαν από την Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων.

Στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα στις 3 και 4 Μαΐου 2024 το εαρινό Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association). Μεταξύ των άλλων, στο Συνέδριο έλαβε χώρα η απονομή του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη φετινή χρονιά.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε διεθνείς προσωπικότητες  του ποινικού δικαίου, που επιδεικνύουν αφοσίωση και θυσίες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απονεμήθηκε από την Ένωση στην πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Françoise Tulkens.

Ήταν εξάλλου το κύριο τιμώμενο πρόσωπο κατά την εκδήλωση της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων. Η κ. Tulkens είναι ακαδημαικός και ποινικολόγος στο Βέλγιο με πολλές διακρίσεις.

Ήταν η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σπάζοντας στερεότυπα χρόνων. Οι αποφάσεις της θεωρούνται πρωτοποριακές στην προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Το βραβείο μοιράστηκε με την Αμερικανίδα Δικηγόρο Nancy Hollander, παγκοσμίως γνωστή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Μάλιστα το Χόλιγουντ έκανε ταινία για τη θαρραλέα ζωή και δράση της, με τη γνωστή ηθοποιό Τζόντι Φόστερ να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία The Mauritanian, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2021.

Στη διάρκεια της καριέρας της η Αμερικανίδα δικηγόρος έχει αναλάβει μεγάλες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και την περίπτωση της στρατιώτου  Chelsea Manning.

Η απόφαση να τιμηθεί η Αμερικανίδα Δικηγόρος έλαβε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Ποινικολόγων, στην οποία προεδρεύει ο Ελληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης.

More posts

channels4_profile