Μέσω τηλεδιάσκεψης η έκδοση προσώπων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου – Η πρώτη δίκη ενός 36χρονου Βρετανού

Δημοσιεύτηκε στο Dikastiko.gr στις 1/07/2020.

Μια πρωτότυπη δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης διεξήχθη στις 9 Ιουλίου του 2020, όπου συζητήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου, το αίτημα έκδοσης στην Ελλάδα, 36χρονου Βρετανού ο οποίος έχει καταδικαστεί στη χώρα μας ερήμην σε κάθειρξη 6 ετών και 8 μηνών, για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε στην νιότη του και κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών.

 Η όλη διαδικασία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, μέσω προηγμένης Τεχνολογικής Πλατφόρμας, με μοναδικές παρουσίες στην Αίθουσα του Δικαστή και των Δικηγόρων των δύο πλευρών. Εκτός από τον τεχνολογικά προηγμένο τρόπο που συζητήθηκε η υπόθεση του Βρετανού εκζητούμενου, κρίνεται και ως πολύ σημαντική, καθώς θα διαμορφώσει το νέο πλαίσιο στις εκδόσεις προσώπων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως με το επερχόμενο Brexit. 

Η ακροαματική διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε ενώπιον του δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου Westminter Magistrates’ Court, το οποίο μετά το πέρας της συζήτησης επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Το αίτημα έκδοσης υπέβαλε στις δικαστικές αρχές της Βρετανίας, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, η οποία έχει εκδόσει και το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του 36χρονου Βρετανού. Την Ελληνική Εισαγγελία Εφετών ως Εκζητούσα Αρχή, εκπροσώπησε Βρετανίδα Δικηγόρος από την εκεί Εισαγγελία, (CPS- Crown Prosecution Service). 

Πριν από 11 χρόνια

Η υπόθεση αφορούσε τις κατηγορίες, σε βάρος του Βρετανού, για πρόκληση βαρειάς σωματικής βλάβης σε συμπλοκή μεταξύ Βρετανών Τουριστών στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης στις 14 Ιουλίου του 2009 και όταν ο εκζητούμενος ήταν ένας 25χρονος τουρίστας στην Ελλάδα. 

Ο Βρετανός πολίτης, δικάστηκε ερήμην, σε κάθειρξη 6 χρόνων και 8 μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ανατολικής Κρήτης, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ως συνέπεια, ζητούνταν από την άνω Εισαγγελία Εφετών, η έκδοσή του, για τον εγκλεισμό του στις Ελληνικές Φυλακές, προς έκτιση της ποινής του.

Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στο περιστατικό, και υποστήριζε ακόμη πως το αίτημα για έκδοση προς έκτιση ποινής στις Ελληνικές φυλακές, δέκα (10) χρόνια μετά τον φερόμενο χρόνο τέλεσης του, του έχει καταστρέψει την ζωή. 

Χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης

Ο Αλέξης Αναγνωστάκης

 

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας αναλώθηκε σε θέματα σχετικά με την νομιμότητα και βασιμότητα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψη ενώ κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσαν ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων κορυφαίοι Δικηγόροι και Πανεπιστημιακοί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, μεταξύ των άλλων και ο Έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης, από την πλευρά του Βρετανού κατηγορουμένου.

Κατά την κατάθεσή του στο Βρετανικό Δικαστήριο, ο Αλέξης Αναγνωστάκης τόνισε πως «ο Βρετανός πολίτης δικάστηκε ερήμην, χωρίς ουδέποτε να του επιδοθεί η κλήση ή το βούλευμα να παραστεί στο δικαστήριο, στην μόνιμη κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δε απόφαση κατέστη τώρα οριστική και αμετάκλητη, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης. Υπόκειται δηλαδή σε πολυετή εγκλεισμό, 10 χρόνια μετά το φερόμενο περιστατικό, που αρνείται ότι συμμετείχε, χωρίς ποτέ να του έχει δοθεί η δυνατότητα να ακουστεί και να υπερασπίσει τον εαυτό του ενώπιον των Δικαστηρίων».

Απορρίφθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η έκδοση στην Ελλάδα Βρετανού τουρίστα

Δημοσιεύτηκε στο Dikastiko.gr στις 09/08/2020

Απορρίφθηκε από το βρετανικό δικαστήριο η έκδοση στη χώρα Βρετανού τουρίστα για υπόθεση του 2009- Ήταν η πρώτη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Δεν ενέκρινε το βρετανικό δικαστήριο την έκδοση 36χρονου Βρετανού ο οποίος είχε καταδικαστεί στη χώρα μας ερήμην σε κάθειρξη 6 ετών και 8 μηνών, για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε πριν από χρόνια και κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών. 

Επρόκειτο για μία πρωτότυπη δίκη στις 9 Ιουλίου, όπως είχε δημοσιεύσει το dikastiko.gr σχετικά με το αίτημα έκδοσης στην Ελλάδα του 36χρονου Βρετανού καθώς ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο στις εκδόσεις προσώπων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως με το επερχόμενο Brexit.

Ειδικότερα, στις 30/7/2020, το Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων Westminter Magistrates’ Court, με απόφαση του δεν ενέκρινε την έκδοση στην Ελλάδα 36χρονου Βρετανού υπηκόου, η οποία ζητούνταν από την Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης. 

Η υπόθεση αφορούσε τις κατηγορίες σε βάρος του Βρετανού, για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης εκ της συμπλοκής μεταξύ ομάδας βρετανών τουριστών στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης την 14/7/2009. Ο Βρετανός πολίτης, δικάστηκε ερήμην το 2015, σε κάθειρξη 6 χρόνων και 8 μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ανατολικής Κρήτης, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ο Βρετανός Δικαστής Tempia, που εξέδωσε την Απόφαση, απάλλαξε από την υποχρέωση έκδοσης τον 36χρονο θεωρώντας πως η τυχόν έκδοση του Βρετανού θα προσέκρουε στο Βρετανικό Νόμο περί των προυποθέσεων έκδοσης κατηγορουμένου σε τρίτη χώρα. 

Στην Απόφαση του Βρετανού Δικαστή, βάρυνε αποφασιστικά, όπως ο ίδιος μνημονεύει στην Απόφαση, η κατάθεση στο Δικαστήριο (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Ελληνα Ποινικολόγου Αλέξη Αναγνωστάκη, από την πλευρά του 36χρονου. Ο Έλληνας Ποινικολόγος τόνισε πως ο άνω Βρετανός πολίτης δικάστηκε ερήμην χωρίς ουδέποτε να του επιδοθεί η κλήση ή το βούλευμα να παραστεί στο δικαστήριο, στην μόνιμη κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι η με αυτόν τρόπο καταδίκη του Βρετανού του στέρησε κάθε δυνατότητα επανεξέτασης της υπόθεσης στην ουσία της, με την παρουσία του ως κατηγορουμένου, όπως απαιτείται από την Απόφαση-Πλαίσιο του Eυρωπαικού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2002 (2002/584/JHA).

Σημειώνεται πως ο 36χρονος Βρετανός αρνούνταν ρητά και κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στο περιστατικό. Προέβαλλε στο δικαστήριο ισχυρό άλλοθι, με φωτογραφίες κλπ που αποδείκνυε πως την ώρα του περιστατικού βρισκόταν σε άλλο μέρος, μακριά από τον καυγά και τη συμπλοκή. Υποστήριξε ακόμη πως το αίτημα για έκδοση προς έκτιση ποινής στις ελληνικές φυλακές, 10 χρόνια μετά τον φερόμενο χρόνο τέλεσης του, του έχει καταστρέψει την ζωή.

Σημειώνεται, πως, η πιλοτική αυτή διαδικασία λόγω της κατάστασης του κορονοιού, μεγάλο μέρος της από Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, μέσω προηγμένης Τεχνολογικής Πλατφόρμας, με μοναδικές παρουσίες στην Αίθουσα του Δικαστή, των Δικηγόρων των δύο πλευρών.

Ευρωπαίοι ποινικολόγοι κατά του Προέδρου της Λευκορωσίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

Δημοσιεύτηκε στο dikastiko.gr στις 21.08.2020.

f29d471fccfb44f589f747cd80a162cf

Στη διεθνή κατακραυγή σχετικά με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τις αρχές της Λευκορωσίας και του Προέδρου της Αλεξάντρ Λουκασένκο, προστέθηκε το σκληρό κατηγορώ της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (Εuropean Criminal Bar Association), σχετικά τις μαζικές συλλήψεις, το βασανισμό συλληφθέντων και το μέγεθος της συγκάλυψης που επιχειρείται. 

Όλα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020, που έδιναν ποσοστό επικράτησης 80 % στον νυν πρόεδρο και τα οποία προσβλήθηκαν ως αλλοιωμένα από την αντιπολίτευση.

 Κατά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων Ποινικολόγων, κατεγράφη η μαζική σύλληψη πλέον των 7.000 διαδηλωτών, χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεία καμίας αξιόποινης πράξης, πλην της συμμετοχής τους στη διαδήλωση. Υπάρχουν αναφορές για συστηματικό βασανισμό των συλληφθέντων κατά την κράτησή τους καθώς και για βιασμούς γυναικών. Κατά τις διαδηλώσεις κατεγράφη ο τραυματισμός τουλάχιστον 250 ατόμων και υπάρχουν επίσημα 2 νεκροί. Από αυτούς ο ένας εμφανίζεται σε βίντεο στο Διαδίκτυο άοπλος να πυροβολείται από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ ο δεύτερος φέρεται να υπέκυψε μετά από ξυλοδαρμό.

Οι Ευρωπαίοι Ποινικολόγοι επισημαίνουν πως συχνά οι χώροι κράτησης δεν αποκαλύπτονται από τις αρχές σε συγγενείς και δικηγόρους που επιχειρούν να συναντηθούν με τους συλληφθέντες (“μυστικές φυλακές”). Όπως αναφέρει η παρέμβαση, 76 από τους συλληφθέντες ακόμα αγνοούνται και τα ίχνη τους αναζητούνται μάταια. 

Οι κρατικές αρχές αρνούνται να καταγράψουν τις καταγγελίες βασανισμών και να παραπέμψουν τους βασανισθέντες σε ιατροδικαστική υπηρεσία, για τεκμηρίωση των βλαβών που υπέστησαν. Οι συνήγοροι υπεράσπισης στοχοποιούνται και αποτρέπονται με διάφορους τρόπους από το να ασκήσουν τα καθήκοντά τους υπέρ των συλληφθέντων. Οι εκεί Δικηγορικοί Σύλλογοι αποθαρρύνουν τους δικηγόρους να αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις.

Πρόκειται για καταγγελίες που σοκάρουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ευρωπαική χώρα εν έτει 2020, καθώς ακυρώνουν κάθε έννοια δικαίου. 

Οι Ευρωπαίοι Ποινικολόγοι καλούν τις αρχές και τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ανάμεσα στα άλλα, να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών, ως αδίκως συλληφθέντων και κρατηθέντων. Να σταματήσουν οι βασανισμοί των κρατουμένων διαδηλωτών και να τους παρασχεθεί άμεσα πρόσβαση στους δικηγόρους για την υπεράσπιση τους. Να σταματήσει η στοχοποίηση και παρεμπόδιση των δικηγόρων, στα πλαίσιου του έργου της υπεράσπισης που ασκούν.

Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων έχει καταστεί γνωστή για τις παρεμβάσεις που ασκεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την Ευρώπη, μια από τις οποίες ήταν υπέρ της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτών που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν παράνομα από τις τουρκικές αρχές τον Μάρτιο του 2018.

H έκκληση προς τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και το σκληρό κατηγορώ που την συνοδεύει, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς υπογράφεται από τον Έλληνα Ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη, που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων και ο οποίος εισηγήθηκε τη σχετική πρωτοβουλία.

 

Ξενοδοχείο στη Μάνη «σέρβιρε» απορρυπαντικό σε τουρίστες - 7χρονος με έγκαυμα στον οισοφάγο

Δημοσιεύτηκε στο ethnos.gr στις 23.10.2020.

nero

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς, ο ανήλικος ήπιε απορρυπαντικό από μπουκάλι με ετικέτα εμφιαλωμένου νερού, το οποίο η ιδιοκτήτρια του καταλύματος παραδέχθηκε ότι είχε εγκαταλείψει, μετά τον καθαρισμό του δωματίου, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, δίπλα σε άλλα πλαστικά μπουκάλια, από τα οποία έπιναν νερό τα μέλη της οικογένειας.

Στις 20/10/2020, η οικογένεια 7χρονου ανήλικου με πατέρα Γάλλο και μητέρα Ελληνίδα, που έκαναν τις διακοπές τους στο Γύθειο Λακωνίας, κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών μήνυση - έγκληση κατά των υπευθύνων του ξενοδοχείου όπου διέμεναν, αναφορικά με την βαριά σωματική βλάβη που υπέστη ο 7χρονος από κατάποση επικίνδυνου απορρυπαντικού, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο. 

Συγκεκριμένα στη μήνυσή του ο πατέρας του 7χρονου παραθέτει περιληπτικά πως: «Τον Φεβρουάριο του 2020, αναζητούσαμε μέσω του Διαδικτύου κατάλυμα για τις καλοκαιρινές οικογενειακές μας διακοπές στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης, την οποία μας είχαν συστήσει φίλοι, ως ιδανικό τόπο για διακοπές με την οικογένεια. Μάλιστα προς τούτο, η σύζυγός μου εντόπισε διερευνητικά στην περιοχή του Γυθείου. Επικοινωνήσαμε και κάναμε κράτηση που θα αφορούσε τη διαμονή της τετραμελούς οικογένειάς μας για μία εβδομάδα από τις 27-7-2020 έως τις 3-8-2020.

Τη Δευτέρα 27-7-2020, γύρω στις 14:00 φτάσαμε στο τουριστικό κατάλυμα. Μας υποδέχτηκε η ιδιοκτήτρια και μας οδήγησε σε μία μεζονέτα με τρία επίπεδα. Μας ενημέρωσε ότι την Πέμπτη 30/07/2020 θα γινόταν η καθαριότητα στο δωμάτιο, λόγω των μέτρων για τον κορονοιό. Οι πρώτες μέρες της διαμονής κύλησαν ομαλά. Την Πέμπτη 30/7/2020 και κατά τις 11:00 π.μ. η ιδιοκτήτρια χτύπησε το κουδούνι του καταλύματος, όπου διαμέναμε και η οποία μας είπε ότι είχε έρθει να καθαρίσει το σπίτι. Κρατούσε και τα σύνεργα καθαρισμού (απορρυπαντικά, κουβάδες, σκούπα κλπ).

Γύρω στις 19:30 επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο από το απογευματινό μας μπάνιο. Με το που άνοιξα την πόρτα του δωματίου, ο υιός μας Στέφανος, κουρασμένος και διψασμένος από την ημέρα, έτρεξε γρήγορα προς τον πάγκο της κουζίνας, όπου διατηρούσαμε σε δροσερή κατάσταση τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Εκεί άρπαξε για να ξεδιψάσει ένα πλαστικό μπουκάλι με ετικέτα εμφιαλωμένου νερού, άνοιξε το πόμιο  με λαχτάρα και άρχισε να καταπίνει το περιεχόμενο. Αμέσως, ούρλιαξε από την ενόχληση και το κάψιμο. Εβαλε αμέσως τα κλάματα. Φώναζε κλαίγοντας «τι είναι αυτό το νερό;» και μετά έλεγε συνεχώς ότι καίγεται η γλώσσα του.

Αμέσως είδα το πλαστικό μπουκάλι από το οποίο προήλθε η κατάποση. Ηταν ένα χρησιμοποιημένο πλαστικό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού, από εκείνα που είχαμε αγοράσει από το τοπικό σούπερ μάρκετ. Είχε επάνω του την ετικέτα της εταιρείας εμφιάλωσης του νερού. Πλην όμως, ήταν μισογεμάτο με διάλυμα με οξεία μυρωδιά απορρυπαντικού. Εξωτερικά ωστόσο, και ειδικά όσο το υγρό ήταν ήρεμο, το περιεχόμενο φαίνονταν ακριβώς σαν να ήταν νερό. Είχε ουδέτερο χρώμα, χωρίς εμφανείς  χρωματισμούς, αφρούς κλπ.

Εξόσων παραδέχθηκε η ιδιοκτήτρια σε μεταγενέστερη επικοινωνία μας, το άνω μπουκάλι που βρίσκονταν εντός του διαμερίσματος, χρησιμοποιήθηκε από αυτήν για να βάλει απορρυπαντικό υγρό στα πλαίσια του καθαρισμού. Μετά τον καθαρισμό, εγκατέλειψε το άνω μπουκάλι πάνω στον πάγκο της κουζίνας, δίπλα στα άλλα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού που χρησιμοποιούσαμε για να πίνουμε νερό. Εκεί, ο υιός μας Στέφανος, κουρασμένος και διψασμένος, υπέλαβε αυτό ως μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού από εκείνα που διατηρούσαμε στο σημείο, για να πίνει αυτός και όλοι οι υπόλοιποι. 

Αμέσως εγώ και η σύζυγος μου βοηθήσαμε τον Στέφανο να ξεπλένει συνεχώς τη γλώσσα του με νερό αλλά το παιδί συνέχιζε να κλαίει και να ουρλιάζει ότι τον καίει. Οι ιατροί μας πληροφόρησαν πως λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Σπάρτης. Η σύζυγος μου συνόδευε το παιδί στο ασθενοφόρο και εγώ ακολουθούσα με το αυτοκίνητο το ασθενοφόρο με το άλλο μας παιδί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο Στέφανος συνέχιζε να φτύνει σάλια με αφρό. 

Γύρω στις 21:00 φτάσαμε στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Εκεί μετά από μία σύντομη παραμονή, γύρω στα 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της οποίας ο Στέφανος συνέχιζε να φτύνει σάλια με αφρό, αποφασίστηκε από τους εκεί ιατρούς, μετά από εκτίμηση της κατάστασης να μεταφερθεί το παιδί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, που ήταν περισσότερο εξοπλισμένο για περιστατικά τέτοιας σοβαρότητας, με παιδιατρικό τμήμα κλπ.

Πράγματι, γύρω στα μεσάνυχτα, έγινε  εισαγωγή στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου της Καλαμάτας και το παιδί συνέχιζε να φτύνει σάλια με αφρό. Ολο το βράδυ, το άλλο μας παιδί Γιώργος, η σύζυγος μου και εγώ κοιμόμασταν με το υιό μας Στέφανο στο νοσοκομείο και στους διαδρόμους αυτού. Κατά τη 01:00 το ξημέρωμα ο Στέφανος ξύπνησε αναστατωμένος, λέγοντας ότι πονάει έντονα στην κοιλιακή χώρα. Κλήθηκε η νοσηλεύτρια και οι εφημερεύοντες ιατροί. Ο Στέφανος έκανε εμετό που μέσα περιείχε μαύρα κομμάτια.

Κατά τις 5:00 πμ  ξύπνησε εξαιρετικά ανήσυχος διαμαρτυρόμενος ότι σφαδάζει από τους πόνους στην κοιλιά και τον λαιμό. Οι έμετοι συνεχίζονταν. Στις 06.00 πμ, πληροφορηθήκαμε πως αποφασίστηκε παρά των ιατρών η μεταγωγή του παιδιού μας, με ασθενοφόρο στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού, ως υπερεπείγουσα κατάσταση. Τελικά, κατά τη διαδρομή προκρίθηκε προς παραπομπή  το  Γενικό  Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”, που εφημέρευε εκείνη την ημέρα. 

Κατά την εισαγωγή στο άνω Νοσοκομείο, ελήφθη εργαστηριακός έλεγχος, ετέθη ενδοφλέβια ενυδάτωση και διενεργήθηκε επείγουσα γαστροσκόπηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε εικόνα εγκαύματος οισοφάγου, λόγω λήψης καυστικής ουσίας. Η άνω κατάσταση προξένησε στο παιδί μας έντονο κίνδυνο για τη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης νοσηλείας του σφάδαζε από φρικτούς πόνους καθημερινά και βρίσκονταν υπό καθεστώς αναγκαστικής ασιτίας. Οι ιατροί διέκοψαν επίσης αναγκαστικά τη φαρμακευτική αγωγή περί του υποθυροειδισμού που λαμβάνει, με αποτέλεσμα να απορρυθμισθεί και  η λειτουργία του θυρεοειδούς, με έντονα επαχθή ψυχοσωματικά αποτελέσματα. 

Μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, το παιδί δεν σιτίζεται επαρκώς και αποτελεσματικά, καθώς η κατάποση, του προκαλεί ανυπόφορους πόνους και ενοχλήσεις. Ενόψει της μη επαρκούς σίτισης, ησωματική του κίνηση και δύναμη έχει ατονήσει. Βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τελεί υπό  έντονο μετατραυματικό stress, κατάθλιψη, μελαγχολία, αρνητικά συναισθήματα κλπ. Βιώνει συνεχώς μια φρικτή πλευρά από σωματική, ψυχολογική και πνευματική άποψη».

«Εγκληματικές παραλείψεις»

Η υπόθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα διατάξει ποινικές διαδικασίες κατά των υπευθύνων του Νοσοκομείου, για τη βαριά σωματική βλάβη του 7χρονου. Οι συνήγοροι της οικογένειας Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύουν πως η υπόθεση της βαρειάς δηλητηρίασης και τραυματισμού του 7χρονου αναδεικνύει τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις καθώς και την εν γνώσει παρά των υπευθύνων έλλειψη μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Ειδικά σε βάρος παιδιών, που βρίσκονται ανέμελα σε διακοπές, χωρίς να υπολογίζουν ότι θα βρεθούν δηλητηριασμένα και βαρειά τραυματισμένα από πράξεις και παραλείψεις τρίτων.