• Home
  • News
  • Πώς γλιτώσαμε στο… και 5΄ επεισόδιο με τη Βρετανία για το «βαθύ λαρύγγι» του ναρκω-καρτέλ

Πώς γλιτώσαμε στο… και 5΄ επεισόδιο με τη Βρετανία για το «βαθύ λαρύγγι» του ναρκω-καρτέλ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

Δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής, την 21/7/2016.

Μέχρι το 2011 ο Βρετανός Τζον ζούσε ήσυχα τη ζωή του, στη γενέτειρά του, μία μικρή πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είχε μία μικρή μεταφορική εταιρεία, την οποία αργά αλλά σταθερά μεγάλωνε και επέκτεινε τις δραστηριότητές της. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ένας ομοεθνής του τον πήρε τηλέφωνο και του πρότεινε να αναλάβει τη μεταφορά διαφόρων φορτίων από την Ελλάδα προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η πληροφόρηση που είχε λάβει αφορούσε τη μεταφορά φρούτων, λαχανικών και παρεμφερών προϊόντων στη Γαλλία.

Ο Βρετανός αποφασίζει να ταξιδέψει στη χώρα μας και συναντιέται με Ελληνες και αλλοδαπούς σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Τον πηγαίνουν να δει το «αφεντικό», το οποίο τον υποδέχεται με θέρμη, τον βγάζει για φαγητό, του δείχνει τις ομορφιές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Οταν η συζήτηση πηγαίνει στην πιθανή συνεργασία τους, τα πράγματα σκουραίνουν. Στις επίμονες ερωτήσεις του για τις λεπτομέρειες της μεταφοράς, ο Βρετανός παίρνει ασαφείς απαντήσεις σχετικά με μία… απλή μεταφορά πορτοκαλιών. Καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και την ίδια μέρα παίρνει το αεροπλάνο και γυρνάει σπίτι του.

Λίγες μέρες αργότερα, ομοεθνής του τον προσεγγίζει εκ νέου για να συζητήσουν πιθανή συνεργασία. Στο ραντεβού αποκαλύπτεται ότι όλοι όσους είχε συναντήσει ήταν μέλη ενός εκ των μεγαλυτέρων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη. Ο Τζον πανικοβάλλεται όταν το μέλος της σπείρας τον κοιτάζει στα μάτια και του λέει χαρτί και καλαμάρι το σχέδιο. Δεν χάνει τη ψυχραιμία του γιατί γνωρίζει ότι αν εμφανιστεί αρνητικός θα κινδυνεύσει η ζωή του – δεδομένου ότι του είχαν εκμυστηρευθεί ότι θα μετέφεραν 750 κιλά ινδικής κάνναβης.

 

Η οδύσσεια του insider

Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου με την οποία απαλλάσσεται ο κατηγορούμενος από όλες τις κατηγορίες.
Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου με την οποία απαλλάσσεται ο κατηγορούμενος από όλες τις κατηγορίες.

Μετά το ραντεβού, και αφού συμβουλεύτηκε την οικογένειά του, ενημερώνει τις μυστικές βρετανικές υπηρεσίες. Μπαίνει άμεσα σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και γίνεται το «βαθύ λαρύγγι» που οδήγησε στην εξάρθρωση του μεγάλου καρτέλ, αποτελούμενου από Αλβανούς (προμηθευτές ναρκωτικών), Βρετανούς (έμποροι στην Ευρώπη) και Ελληνες (διακινητές). Εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε – πώς θα μπορούσε άλλωστε – ότι την επόμενη πενταετία θα πρωταγωνιστούσε σε μία δίχως προηγούμενο καφκική περιπέτεια. Η ιστορία του insider Τζον εξελίχθηκε σε διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, με την υπόθεσή του να φτάνει στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στη Βουλή και στο υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι ελληνικές δικαστικές αρχές έκαναν τη μία γκάφα μετά την άλλη.

Η Διεθνής Μονάδα Εγκληματικότητας του αγγλικού υπουργείου Εσωτερικών είχε υπό προστασία τον insider και οι ελληνικές Αρχές τον… συνέλαβαν. Επιπλέον, αποκάλυψαν ακούσια ότι αυτός είχε παράσχει τις πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος, τον φυλάκισαν στο ίδιο κελί και παραλίγο να τον καταδικάσουν σε ισόβια.

Η οδύσσεια του Βρετανού insider ξεκίνησε τη στιγμή που οι αξιωματικοί ενημέρωσαν μέσω του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών τις ελληνικές Αρχές για τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Υπέδειξαν τους χώρους μεταφοράς και αποθήκευσης των φορτίων, τα οχήματα, τα κινητά τηλέφωνα και τα πρόσωπα που ανήκαν στο κύκλωμα. Οι Βρετανοί αξιωματικοί ζήτησαν από τον insider να προσποιηθεί ότι αποδέχεται την πρόταση των ναρκοεμπόρων και να προχωρήσει στις μεταφορές που του είχαν αναθέσει. «Κατά σύσταση της Αστυνομίας, για να απολαύσω την εμπιστοσύνη τους, τους έστειλα μια πλαστή φορτωτική και τους ενέβασα το ποσό περίπου των 1.399 λιρών Αγγλίας, με την προσποιητή σύσταση, να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα. Στην πραγματικότητα, το ποσό τούτο, μου προσδιόρισαν οι άνω αξιωματικοί, σε συνεννόηση με την υπηρεσία τους. Στη βάση των πληροφοριών αυτών ειδοποιήθηκαν οι ελληνικές Αρχές», κατέθεσε ο insider.

Η επιχείρηση «Φιέμπεργκ» -όπως ονομάστηκε από τους Αγγλους- προχωρά και γίνονται εκτεταμένες παρακολουθήσεις, άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων και συγκέντρωση στοιχείων. Οι Ελληνες αξιωματικοί, επικουρούμενοι από Βρετανούς αστυνομικούς, κάνουν έφοδο σε φορτηγό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και εντοπίζουν τα ναρκωτικά. Από τις έρευνες προκύπτει και μία κρυψώνα στον Ασπρόπυργο, όπου επίσης κατασχέθηκαν ποσότητες ινδικής κάνναβης, ενώ εντοπίστηκαν και ίχνη από καφέ και λευκή σκόνη. Συλλαμβάνονται δέκα άτομα, ανάμεσά τους και αρκετοί Ελληνες, που είχαν οργανώσει την αγορά των ναρκωτικών από την αλβανική μαφία και τη μεταφορά τους στη Γαλλία.

Το μεγαλύτερο μέρος της δίκης διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους αποτροπής διαρροής εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών.
Το μεγαλύτερο μέρος της δίκης διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους αποτροπής διαρροής εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών.

Οι πληροφορίες του insider επαληθεύονται πλήρως. Για λόγους προστασίας, οι βρετανικές υπηρεσίες προχωρούν σε εικονική σύλληψή του. Συντάσσουν εκθέσεις έρευνας και σύλληψης για δήθεν αδίκημα περί συνδρομής σε εισαγωγή ναρκωτικών, ώστε να μην εκτεθεί ως πληροφοριοδότης στα μέλη του καρτέλ. Του δόθηκαν μάλιστα και προφορικές οδηγίες να παριστάνει ότι συνεχίζει να επικοινωνεί με τους εμπλεκόμενους, χωρίς να φέρνει αντιρρήσεις σε ό,τι του ζητείται, για να μην κινήσει υποψίες. Το καρτέλ έχει αρχίσει όμως να τον υποψιάζεται και ξεκινούν οι απειλές θανάτωσης. Τα μέτρα προστασίας σφίγγουν και οι Βρετανοί τον έχουν υπό παρακολούθηση.

Η σύλληψη
Η καφκική περιπέτεια του insider ξενικά εν αγνοία του στα γραφεία της Εισαγγελίας στην Αθήνα. Μετά τις συλλήψεις των μελών του καρτέλ, κατά την ανάκριση προκύπτει η εμπλοκή του ονόματός του σε κράτηση ξενοδοχείου των Αθηνών. Σχηματίζεται σε βάρος του δικογραφία ως μέλος του καρτέλ. Ολη η διαδικασία διεξάγεται ερήμην του, δεν καλείται σε απολογία ή να λάβει γνώση της δικογραφίας.

Ενώ στην Ελλάδα είναι νούμερο ένα καταζητούμενος και σε βάρος του εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης, ο insider έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής του – έστω και υπό καθεστώς αστυνομικής προστασίας. Περίπου δύο χρόνια μετά την εμπλοκή στην εξάρθρωση του καρτέλ, έχει βγει από το στόχαστρό τους και η ταυτότητά του έχει προστατευθεί. Φευ! Σ’ ένα ταξίδι του στην Ολλανδία συλλαμβάνεται στα σύνορα. Μαθαίνει ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψής του και φυλακίζεται έξι μήνες. Στις 30 Μαΐου του 2014 εκδίδεται στην Ελλάδα και οδηγείται στις ελληνικές φυλακές. Μάταια προσπαθεί να εξηγήσει ότι είναι αθώος. Δεν μιλά τη γλώσσα, τα έγγραφα διατάσσουν την άμεση φυλάκισή του. Η δίκη του προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο του 2015 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνουν οι συνήγοροι Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.

Αμεσα υποβάλλουν αίτημα Δικαστικής Συνδρομής προς στις βρετανικές Αρχές περί του ρόλου του κατηγορουμένου στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, ζητούν να κληθούν ως μάρτυρες οι Βρετανοί αξιωματικοί που επέβλεψαν και εφάρμοσαν το βρετανικό σχέδιοεξάρθρωσης και είχαν «στρατολογήσει» τον Τζον ως insider.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ
Η επεισοδιακή δίκη και η… συγκατοίκηση με τους μαφιόζους

Ο Βρετανός πληροφοριοδότης υποτίθεται πως θα μετέφερε φρούτα, λαχανικά και παρεμφερή προϊόντα.
Ο Βρετανός πληροφοριοδότης υποτίθεται πως θα μετέφερε φρούτα, λαχανικά και παρεμφερή προϊόντα.

Στις δικαστικές αίθουσες ξεκινά ένας «πόλεμος» μεταξύ των δικηγόρων και του Δικαστηρίου. Υποβάλλονται κατά… ριπάς αιτήματα και ενστάσεις σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του insider. Η δίκη είναι επεισοδιακή, σημειώνονται πρωτοφανείς αντεγκλήσεις μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, του εισαγγελέα και της Εδρας. Δικηγόροι και κατηγορούμενος ζητούν επανειλημμένως να κληθούν οι Βρετανοί αξιωματικοί να αποδειχθεί η αθωότητα, αλλά και ο ρόλος του ως insider. Το δικαστήριο δεν δέχεται το αίτημα και ο εισαγγελέας προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου με απειλούμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη. Ταυτόχρονα απειλείται έντονο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω των διαβημάτων που στέλνονται αλλά δεν λαμβάνονται υπόψιν. Η στάση του δικαστηρίου είναι σχεδόν απρόθυμη να «ακούσει» τα επιχειρήματα του κατηγορούμενου που φωνάζει ότι είναι insider. Και εν μέσω εντονότατων συνεδριάσεων της δίκης, προκύπτει μία δίχως προηγούμενο γκάφα.

Την ίδια μέρα που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη της μαφίας των ναρκωτικών, γίνεται και η δίκη του Τζον. Πληροφοριοδότης και ναρκέμποροι καταλήγουν στο ίδιο κελί του Εφετείου. Εχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως ότι ο Τζον είναι ο άνθρωπος που «κάρφωσε» το καρτέλ. Και τα μέλη της μαφίας δεν φημίζονται για τους ευγενείς τρόπους τους, ούτε για τη μεγαλοψυχία τους. Μέσα στο κρατητήριο οι μαφιόζοι επιτίθενται επί 40 λεπτά στον insider. Τον βρίζουν, τον απειλούν και με διάθεση λιντσαρίσματος κινούνται απειλητικά προς το μέρος του. Οι φρουροί τον φυγαδεύουν την τελευταία στιγμή, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Του στέλνουν ένα μπουκάλι νερό με την ένδειξη «πληρωμένο για τον (σ.σ. το όνομά του)», το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου. Η αίθουσα στην οποία δικάζεται γεμίζει με άλλα μέλη της οργάνωσης, που παρακολουθούν σαν τα όρνεα, έτοιμα να επιτεθούν. Ζητείται η προστασία του και η διακοπή της δίκης λόγω της επίθεσης και της παρουσίας άλλων μελών στην αίθουσα. Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε έπειτα από αίτημα των δικηγόρων Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, να αναγνωστεί έγγραφο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο αναφέρει σε εντονότατο ύφος ότι όσα ισχυρίζεται ο Τζον είναι αληθινά.

Το τέλος της περιπέτειας
Για την υπόθεση είχε ενημερωθεί το Πρωθυπουργικό Γραφείο, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο, ευρωβουλευτές και αρμόδιες υπηρεσίες. Με τη συλλογή όλων των εγγράφων από τις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες, το δικαστήριο παίρνει την πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά απόφαση να συνεχίσει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους προστασίας του εθνικού συμφέροντος των δύο κρατών και του κατηγορουμένου. Κανείς δεν ξέρει τι διημείφθη σε αυτό το στάδιο. Ομως, μετά την ανάγνωση των εγγράφων, ο εισαγγελέας αποσύρει την πρόταση του για ενοχή του κατηγορουμένου. Ζητά πλέον αναβολή της δίκης, όπως από την αρχή είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης αλλά είχε απορρίψει το αίτημα, ωστόσο ικανοποιεί το αίτημα των δικηγόρων για αποστολή δικαστικού αιτήματος διακρατικής συνδρομής από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέλος της σπείρας ναρκωτικών εκμυστηρεύεται στον Τζον ότι τελικά θα μεταφέρει με φορτηγό 750 κιλά ινδικής κάνναβης.
Μέλος της σπείρας ναρκωτικών εκμυστηρεύεται στον Τζον ότι τελικά θα μεταφέρει με φορτηγό 750 κιλά ινδικής κάνναβης.

Η δίκη αναβάλλεται και ξεκινά μετά δύο μήνες. Λόγω της ανάγνωσης άκρως απόρρητων εγγράφων από τη Βρετανία, το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών για λόγους αποτροπής διαρροής εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών και για λόγους προστασίας του κατηγορουμένου. Πλέον, η οδύσσεια του insider έχει φτάσει στο τέλος της. Το δικαστήριο απαλλάσσει τον κατηγορούμενο απ’ όλες τις κατηγορίες και αφήνεται ελεύθερος…

ΝΕΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αποστείλει τον Τζον εκτός Ευρώπης, με νέο όνομα και ζωή.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/pos_glitosame_sto_kai_5_epeisodio_me_ti_bretania_gia_to_bathy_laryggi_tou_narko_kartel-64460425/