• Home
  • News
  • Απειλείται ξανά με ισόβια ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα.

Απειλείται ξανά με ισόβια ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα.

Δημοσιεύτηκε στην FMVoive.gr, στις 19/2/2016.

Αντιμέτωπος με τα ισόβια βρίσκεται και πάλι ο Σπύρος – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, ο Έλληνας υπήκοος που δικάστηκε στο Μπουρούντι για απόπειρα πραξικοπήματος και μετά την αθώωση του αφέθηκε ελέυθερος. Ενώ στις 22 Ιανουαρίου 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο της Gitega, τον κήρυξε αθώο απαλλάσοντας τον από τις κατηγορίες το καθεστώς του απαγόρευσε την έξοδο του από τη χώρα.

Γράφει: Μαρία Δήμα

Οι φόβοι για την ζωή του ήταν μεγάλοι και έτσι ο Σπύρος μετά την αθώωση του ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, οι … στρατευμένοι νόμοι από το καθεστώς στο Μπουρούντι στήνουν μπλόκο στο Σπύρο Χαγκαμπιμάνα στο αεροδρόμιο λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο επιστροφής του στην Αθήνα προκειμένου να επανενωθεί με την οικογένεια του, και λίγες μέρες αργότερα η Εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Gitega.

Υπέρ, του Έλληνα, (σ.σ. που κινδύνευει και πάλι με εξοντωτική ποινή φυλάκισης) από το περασμένο Αύγουστο είχε στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση συμπαράστασης στην Ελλάδα, που ξεκίνησε με τη δημοσίευση στην εφημερίδα “Έθνος” επιστολής – κραυγής αγωνίας του μέσα από τη φυλακή. Ακολούθησε μπαράζ δημοσιευμάτων, που οδήγησε στην ενεργοποίηση Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς του Μπουρούντι. Καθοριστική ήταν και η συμβολή των δικηγόρων του Σπύρου, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, που από την πρώτη στιγμή έδωσαν έναν άνισο αγώνα σε μία δίκη – οδύσσεια. Οι φυλακές στις οποίες κρατήθηκε ο Σπύρος είναι οι χειρότερες στον κόσμο, ενώ πάντα για τον Έλληνα Χαγκαμπιμάνα παραμονεύει τόσο εντός όσο και εκτός της φυλακής το φονικό καρτέρι από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που λυμαίνονται τη χώρα που τον έχουν δημόσια επικηρύξει λόγω της εναντίωσης του προς το καθεστώς.

Και πάλι σε υπέρτατο κίνδυνο ο Σπύρος

Οι παραστρατιωτικές αυτές ομάδες ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας. Στήνουν τα λεγόμενα “Διόδια Θανάτου” για τους αντιφρονούντες, όπου πληρώνεις με τη ζωή ή το αίμα σου.
Έτσι, με “θεσμική’ βοήθεια κατάφεραν να ακυρώσουν το ταξίδι επιστροφής του στην Ελλάδα το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με διαδοχικές πτήσεις σε διαφορετικές αφρικανικές και ευρωπαικές πόλεις, για λόγους ασφαλείας, μέχρι την άφιξη του στην Αθήνα.
Μάταια οι φίλοι του Σπύρου στην Αθήνα περίμεναν να ακούσουν το ευχάριστο νέο της επιβίβασης του.
Στο αεροπλάνο αυτό, ο Σπύρος δεν επιβιβάστηκε ποτέ. Στην πύλη εξόδου του αεροδομίου τον περίμενε μια αναπάντεχη εξέλιξη.

Οι Αρχές του καθεστώτος, με σκληρό τρόπο, του ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ την έξοδο από τη χώρα αυτή της Αφρικανικής Ηπείρου αφού κατά το καθεστώς, οφείλει πρώτα να ζητήσει άδεια από τις Αρχές, για να εξέλθει από τη χώρα.
Και βέβαια, τέτοια άδεια , κατά τους δικαιολογημένους φόβους που υπάρχουν, δεν θα του χορηγήσει το καθεστώς. Θεωρείται “εχθρός” αυτού, λόγω της γνωστής άρνησης του , ως αξιωματικού της αστυνομίας,να εκτελέσει τις εντολές εξόντωσης των αντιφρονούντων.
Η ζωή του τώρα βρίσκεται στον υπέρτατο κίνδυνο στο Μπουρούντι, όντας στοχοποιημένος “εχθρός” του καθεστώτος. Είναι τελείως έκθετος, σε κάθε είδους απειλή .

Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται.

Την 4/2/2016, η Εισαγγελία του καθεστώτος στο Μπουρούντι προχωρά σε έφεση κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Gitega, που αθώωσε το Σπύρο Χαγκαμπιμάνα.
Ο εφιάλτης μοιάζει να μην παίρνει τέλος. Έτσι, ο Σπύρος θα δικαστεί ξανά σε δεύτερο βαθμό, με την επαπειλούμενη της ισόβιας κάθειρξης. Οι δικηγόροι του Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύουν ότι πρόκειται για ανεπίτρεπτο τέχνασμα “ομηρείας” του από το καθεστώς.
Απευθύνουν έκκληση προς τις ελληνικές και ευρωπαικές αρχές για τη διασφάλιση της ζωής και ασφάλειας του αυτή η στιγμή. Και βέβαια, για τον ανευ όρους απεγκλωβισμό του.
Θα αναληφθεί δε κάθε δυνατή νομική δράση, σε διεθνές επίπεδο, για την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο ίδιος, σε επικοινωνία που είχε με την FMVoice.gr , από άγνωστη τοποθεσία στο Μπουρούντι,όπου βρίσκεται για λόγους ασφαλείας, απευθύνει κραυγή αγωνίας για τη ζωή του. Θεωρεί ότι ανα πάσα στιγμη μπορεί να βρεθεί νεκρός, από τις σφαίρες του καθεστώτος.
Βιώνει μια ασφυκτική κατάσταση “ομηρείας”.
Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο δεν έχει οριστεί αυτή τη στιγμή.

Πως ξεκίνησε η Οδύσσεια του Σπύρου

Ο κάτοικος Μπουζουμπούρας, Χαγκαμπιμανα Σπύρος Ρίτσαρντ είναι Έλληνας πολίτης , και Αξιωματικός της Μπουρουντιανής Αστυνομίας, απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Φοίτησε επίσης στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το Μπουρούντι βρίσκεται, εδώ και πολλούς μήνες σε εκτεταμένη πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει τη δολοφονία εκατοντάδων πολιτών, τη σύλληψη και φυλάκιση πολλών μελών της αντιπολίτευσης και πάνω από 200.000 ανέστιους πρόσφυγες. Όντας ανώτερος αξιωματικός (Συνταγματάρχης) της μπουρουντιανής αστυνομίας, κατέχοντας τη θέση του υπαρχηγού του τμήματος επιχειρήσεων, βρέθηκε πολλές φορές αναγκασμένος να εναντιωθεί σε εντολές και στρατηγικές της ηγεσίας της Αστυνομίας που στόχο είχαν τη δολοφονία αμάχων διαδηλωτών. Έτσι συνελήφθη και προφυλακίστηκε με χαλκευμένο κατηγορητήριο σε βάρος τους.