• Home
  • News
  • Η λύτρωση του Σπύρου.

Η λύτρωση του Σπύρου.

Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα

Λυτρωτική ήταν η τελευταία πράξη του δράματος για τον Ελληνα υπήκοο Σπύρο-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα που έζησε μια απίστευτη οδύσσεια, απλώς και μόνο διότι αρνήθηκε να υπακούσει στις άνωθεν εντολές και να πνίξει στο αίμα, ως αξιωματικός της αστυνομίας, τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού στο Μπουρούντι της Κεντρικής Αφρικής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπουρούντι τελικά δεν έκανε δεκτή την καταδικαστική εισαγγελική πρόταση και απάλλαξε τον Σπύρο από όλες τις κατηγορίες περί συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος που του αποδόθηκαν.

Ο Σπύρος λοιπόν αθωώθηκε, έχοντας πρώτα περάσει περίπου 7 σκληρούς μήνες στη φυλακή, έχοντας -σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε- υποστεί βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσει κάτι που δεν έκανε και έχοντας καθίσει στο εδώλιο σε μια δίκη-παρωδία με τον κίνδυνο επιβολής της ποινής της ισόβιας κάθειρξης να είναι παραπάνω από ορατός.

Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει και για τους περισσότερους από τους πάνω από 25 συγκατηγορουμένους του Σπ. Χαγκαμπιμάνα, οι οποίοι καταδικάστηκαν με πολύ βαριές ποινές (πέντε από αυτούς σε ισόβια, άλλοι σε 30 χρόνια και άλλοι σε 10 χρόνια φυλακή).

Κατά τη διάρκεια της δίκης καταστρατηγήθηκε κάθε υπερασπιστικό δικαίωμα των κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είχαν καν πρόσβαση στη δικογραφία, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν τα στοιχεία με βάση τα οποία κατηγορούνταν.

Στη συνέχεια το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων τους για αναβολή της δίκης, με το οποίο ουσιαστικά ζητούσαν παράταση χρόνου προκειμένου να μπορέσουν, μέσα σε συνθήκες ελλιπούς επικοινωνίας με τους κρατουμένους, να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν για την απόρριψη του αιτήματος αναβολής και τότε το δικαστήριο έφτασε στο σημείο να τους αποβάλει από τη δίκη!

Μάλιστα άσκησε και ποινική δίωξη κατά του Βέλγου δικηγόρου Bernard Maingain -ο οποίος φαίνεται ότι επέμεινε στη διαμαρτυρία- με αποτέλεσμα να βρεθεί κατηγορούμενος με την ίδια κατηγορία που βάρυνε και τους εντολείς του, αυτήν της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος!

Κι έπειτα αφού η έδρα διόρισε συνηγόρους της δικής της επιλογής για τους κατηγορουμένους, ήρθε η εισαγγελική πρόταση που ήταν ισόβια κάθειρξη για όλους.

Κέρδισε η αλληλεγγύη

Μετά την αθώωσή του, ο Σπύρος εκφράζει, μέσω των δικηγόρων του, την ευγνωμοσύνη του για το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το οποίο είχε βασικό αίτημα την πραγματοποίηση μιας δίκαιης δίκης.

Και βέβαια η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εξέδωσε ψήφισμα για την απελευθέρωση του Σπύρου, ενώ παρενέβη και η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις (UN Working Group on Arbitrary Detention), ζητώντας εξηγήσεις από τις αρχές του Μπουρούντι, σχετικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας.

Στα δικαστικά όργανα του ΟΗΕ είχαν προσφύγει οι διεθνείς δικηγόροι του Σπ. Χαγκαμπιμάνα, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, οι οποίοι τονίζουν ότι «η αθώωση του Σπύρου, υπό τέτοιες συνθήκες, εκπέμπει ισχυρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Κυρίως για όσους αγωνίζονται για υψηλά ιδανικά, όπως έκανε αυτός».

Ο Σπύρος αποφυλακίζεται σήμερα και αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά έφτασε πριν από 20 χρόνια με υποτροφία και όπου σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη Νομική Αθηνών, εργάστηκε στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ και έζησε στην Κυψέλη.

Μετά το 2005 συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου μπήκε στο σώμα της αστυνομίας, φτάνοντας στον βαθμό του συνταγματάρχη. Τότε ακόμα τίποτα δεν προμήνυε τη σύλληψή του στις 27 Ιουνίου 2015 και όσα θα επακολουθούσαν.

Τώρα οι δικηγόροι του Σπ. Χαγκαμπιμάνα, Αν. και Αλ. Αναγνωστάκης, κάνουν έκκληση στις ελληνικές διπλωματικές αρχές «να διασφαλίσουν την ασφάλειά του και την ασφαλή έξοδό του από τη χώρα και την επιστροφή του στην Ελλάδα».