• Home
  • News
  • Ψήφισμα για την τύχη του Σπύρου.

Ψήφισμα για την τύχη του Σπύρου.

Πρόκειται για δίκη-«λαιμητόμο», όπου έχει πλέον παραβιαστεί κατάφωρα κάθε υπερασπιστικό δικαίωμα των κατηγορουμένων. Ακόμα και το πλέον αυτονόητο, όπως η επιλογή συνηγόρου ή η πρόσβαση στη δικογραφία.

Ο λόγος για τη δίκη, στο Μπουρούντι, του Ελληνα υπηκόου Σπύρου-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο μετά την άρνησή του να πνίξει στο αίμα τις διαδηλώσεις στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής.

Οπως έχει ήδη δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» (14.12.2015, «Ζητούν δίκαιη δίκη για τον Σπύρο»), ο Σπύρος έφτασε με υποτροφία στην Ελλάδα πριν από περίπου 20 χρόνια, όπου και τελείωσε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη συνέχεια μπήκε στη Νομική Αθηνών, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως υπάλληλος στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ.

Από το 2005 συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και τελικά επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και μπήκε στο σώμα της αστυνομίας φτάνοντας στον βαθμό του συνταγματάρχη.

Εχοντας την ιδιότητα του υπαρχηγού του τμήματος επιχειρήσεων της αστυνομίας, το καλοκαίρι τού δόθηκε η εντολή να καταστείλει βίαια το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχε ξεσπάσει, κάνοντας χρήση αληθινών πυρών εναντίον των διαδηλωτών.

Εκείνος αρνήθηκε να υπακούσει και στις 27 Ιουνίου συνελήφθη και βρέθηκε να κατηγορείται για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος, παρ’ όλο που η συγκεκριμένη απόπειρα είχε γίνει έναν μήνα πριν από τη σύλληψη του ίδιου και όσοι θεωρήθηκαν υπαίτιοι γι’ αυτήν είχαν συλληφθεί ήδη από τον Μάιο.

Αποβολή συνηγόρων

Η δίκη ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν αναβολή, λόγω του ότι δεν έχουν πρόσβαση στη δικογραφία της υπόθεσης, αλλά ούτε και τις κατάλληλες συνθήκες επικοινωνίας με τους κρατούμενους –στις φυλακές-γκέτο της Γκιτέγκα– εντολείς τους, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης και τελικά, όταν εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν, τους απέβαλε από τη δίκη με τον ισχυρισμό ότι παρεμποδίζουν την ακροαματική διαδικασία!

Και δεν είναι μόνο ότι η έδρα άφησε τους κατηγορουμένους χωρίς τους δικηγόρους τους, αλλά έφτασε και στο σημείο να ασκήσει ποινική δίωξη σε έναν από τους συνηγόρους υπεράσπισης, αποδίδοντάς του και πάλι την ίδια κατηγορία, αυτή που βαραίνει και τον εντολέα του, δηλαδή της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος!

Τελικά η δίκη διεκόπη μέχρι το δικαστήριο να ορίσει συνηγόρους της δικής του επιλογής για τους κατηγορουμένους και αναμένεται να συνεχιστεί στις 4 Ιανουαρίου.

«Οι κατηγορούμενοι δεν γνωρίζουν τη δικογραφία και στερούνται και το δικαίωμα να έχουν τον δικηγόρο της επιλογής τους, καθώς όποιος δικηγόρος διαμαρτύρεται αποβάλλεται και αν επιμένει, του ασκείται και ποινική δίωξη», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Αναγνωστάκης, δικηγόρος του Σπ. Χαγκαμπιμάνα στην Ευρώπη.

Η υπόθεση του Σπύρου έχει φτάσει πλέον μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο στις 15 Δεκεμβρίου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί «την αντιπρόεδρο της Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, να συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Σπύρου-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, ενός αστυνομικού στο Μπουρούντι που παρανόμως φυλακίστηκε και βασανίστηκε, επειδή ως αστυνομικός αρνήθηκε να πυροβολήσει εναντίον πλήθους ανθρώπων».

Ανεξάρτητη έρευνα

Σε συνέχεια του ψηφίσματος ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε χθες επιστολή στη Φ. Μογκερίνι ζητώντας να προβεί «σε κάθε νόμιμη και δυνατή δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Σπύρου-Ρίτσαρντ», καθώς και να παρακολουθήσει στενά την υπόθεση «προκειμένου να σταματήσει να υποβάλλεται σε βασανιστήρια».

Ζήτησε επίσης από την ύπατη εκπρόσωπο της Ενωσης να προχωρήσει «σε κάθε αναγκαίο νομικό βήμα για την απελευθέρωσή του, καθώς και να ξεκινήσει το ταχύτερο ανεξάρτητη έρευνα, με σκοπό τη διερεύνηση της παράνομης σύλληψης και των βασανιστηρίων που υπέστη».