• Home
  • News
  • Ζητούν δίκαιη δίκη για τον Σπύρο.

Ζητούν δίκαιη δίκη για τον Σπύρο.

Σήμερα ξεκινά στο Μπουρούντι η δίκη του Ελληνα υπηκόου Σπύρου-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο μετά την άρνησή του να πνίξει στο αίμα τις διαδηλώσεις στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής.

Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μια δικαστική διαδικασία που απέχει πολύ από τα όρια της «δίκαιης δίκης», με τα υπερασπιστικά του δικαιώματα να έχουν παραβιαστεί κατάφωρα.

Την Κυριακή ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα πέρασε τα τεσσαρακοστά έκτα γενέθλιά του απομονωμένος σε κάποιο κελί των φυλακών-γκέτο της Γκιτέγκα, όπου και βρίσκεται μετά τη σύλληψή του στις 27 Ιουνίου.

Προφανώς, όσα ζει σήμερα δεν θα μπορούσε καν να τα φανταστεί πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν έπαιρνε την υποτροφία από τη χώρα του κι ερχόταν για σπουδές στην Ελλάδα.

Ο Σπύρος τελείωσε εδώ τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη συνέχεια μπήκε στη Νομική Αθηνών, ενώ παράλληλα, για να βγάζει τα προς το ζην, εργαζόταν ως υπάλληλος στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ.

Εμενε στη συνοικία της Κυψέλης και με τα χρόνια πήρε και την ελληνική υπηκοότητα.

Από την Ελλάδα έφυγε το 2005. Αρχικά συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών κι έπειτα επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και μπήκε στο σώμα της αστυνομίας φτάνοντας στον βαθμό του συνταγματάρχη. Τον Ιούνιο στο Μπουρούντι είχε ξεσπάσει κύμα διαδηλώσεων.

Οι εντολές που δόθηκαν στον Σπύρο, ο οποίος ήταν υπαρχηγός του τμήματος επιχειρήσεων της αστυνομίας, ήταν να καταστείλει βίαια τις διαδηλώσεις κάνοντας χρήση αληθινών πυρών εναντίον των διαδηλωτών. Εκείνος αρνήθηκε.

«Βρίσκομαι φυλακισμένος αποκλειστικά και μόνο λόγω της εναντίωσής μου στις άνωθεν εντολές της ηγεσίας της αστυνομίας να κάνω χρήση βίας και να προβώ σε δολοφονίες άμαχων διαδηλωτών», εξηγεί ο ίδιος σε επιστολή που δημοσίευσαν στο «Εθνος» (5/8/2015) η Μαρία Ψαρά και ο Λευτέρης Μπιντέλας.

Με άγνωστα στοιχεία

Ο Σπύρος κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία όμως είχε γίνει έναν μήνα πριν από τη σύλληψη του ίδιου και όσοι θεωρήθηκαν υπαίτιοι γι’ αυτήν είχαν συλληφθεί ήδη από τον Μάιο.

«Ο Σπύρος δεν έχει καμία σχέση με το πραξικόπημα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Αναγνωστάκης, δικηγόρος του Σπ. Χαγκαμπιμάνα στην Ευρώπη, και καταγγέλλει ότι ο Σπύρος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στη δίκη δεν έχουν καν πρόσβαση στη δικογραφία!

Με λίγα λόγια, τους έχουν στερήσει τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα στοιχεία με βάση τα οποία οδηγούνται σήμερα στο εδώλιο.

Ο Αλ. Αναγνωστάκης κάνει επίσης λόγο για «παράνομη κράτηση», επισημαίνοντας ότι έχουν παραβιαστεί μια σειρά από υπερασπιστικά δικαιώματα του Σπύρου, ο οποίος βρίσκεται σε απομόνωση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει αποτελεσματικές συναντήσεις με τον δικηγόρο του προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

«Οδηγείται σε μια δίκη “λαιμητόμο”, όπως ο ίδιος φοβάται», τονίζει.

Μετά τη σύλληψη του Σπύρου δημιουργήθηκε ένα group στο facebook με τίτλο «Free Spiros Richard Hagabimana», το οποίο σήμερα αριθμεί περίπου 12 χιλιάδες μέλη.

«Αυτό που ζητάμε εμείς είναι η διεθνής κοινότητα να στείλει αντικειμενικούς παρατηρητές από τον ΟΗΕ, από την Ε.Ε. και από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει πραγματικά μία δίκαιη δίκη», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η Αννα Σηφάκη, δημιουργός του group και προσωπική φίλη του Σπύρου, ο οποίος αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να βρεθεί με κάθειρξη 30 χρόνων.