Η Ελλάδα ζητά την έκδοση πασίγνωστου Βρετανού ράπερ για διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα μας

Μετά από 11 χρόνια από τη σύλληψή του, βρίσκεται ενώπιον της έκδοσης και φυλάκισης στη χώρα. Τι λέει ο συνήγορός του, ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης. Εχει καταδικαστεί σε 8 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή

NEWSROOM icon Δημοσιεύτηκε στο dikastiko.gr στις 24.12.2021.
Η Ελλάδα ζητά την έκδοση πασίγνωστου Βρετανού ράπερ για διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα μαςunsplash

Ο L.T.  είναι γνωστός ράπερ στη μουσική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Ιούνιο του 2011 είχε προσκληθεί στα Μάλια της Κρήτης για κάποιες εμφανίσεις σε μαγαζιά της περιοχής. 

Τότε, ήταν που στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην περιοχή, οι αστυνομικοί φέρεται να βρήκαν στην κατοχή του  πέντε νάϋλον μικρά σακουλάκια που περιείχαν κοκαϊνη, μικτού βάρους κάθε μία  ενός γραμμαρίου.

Ο  ράπερ συνελήφθη για παράβαση του “Νόμου περί Ναρκωτικών” και προσήχθη στην οικεία αστυνομική διεύθυνση. Η  καταδίκη ήρθε ως “κεραυνός εν αιθρία” στον ράπερ καθώς οι Αρχές ουδέποτε του επέδωσαν κλήση ως κατηγορούμενου στην κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο για το άνω Δικαστήριο.

Ο ίδιος  τελούσε σε πλήρη άγνοια για την  άνω δίκη στην Ελλάδα και την επιβολή τόσο βαρειάς ποινής. Ενόψει της δίκης του στο Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων   (Westminster’s Magistrates Court), ο Βρετανός ράπερ διόρισε προς υπεράσπιση του γνωστή Δικηγορική Εταιρεία στο Λονδίνο , η οποία  προσέλαβε τον έλληνα Ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη, για  να δώσουν τη  μάχη στο ακροατήριο κόντρα προς την Βρετανική Εισαγγελία  -Crown Prosecution Service- για τη μη παραπομπή και τον  εγκλεισμό του ράπερ στις ελληνικές φυλακές.

 

Σύμφωνα, με τον κ. Αναγνωστάκη ο ράπερ πιστεύει πως η ερήμην καταδίκη του στην Ελλάδα, χωρίς κλήση του στο Δικαστήριο,  για ένα περιστατικό που μάλιστα έγινε πριν 11 χρόνια, του στέρησε την  ευκαιρία να αντιμετωπίσει την βαρειά κατηγορία σε βάρος του,  για την οποία  δηλώνει αθώος.  Η δε ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε είναι εξοντωτική  και θα του καταστρέψει πλήρως τη ζωή και την οικογένεια του

Η σύλληψη και η απολογία

Παραπέμφθηκε στον ανακριτή Ηρακλείου για να απολογηθεί. Ωστόσο, μετά την απολογία του δικάστηκε ερήμην του και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης και καταβολή προστίμου 5.000 ευρώ από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης Ηρακλείου. Στο πρόσωπό του εκδόθηκε από τις ελληνικές και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

 Κατόπιν τούτου στις 01/03/2021, η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του στο Μπέρμιγχαμ, ύστερα από το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η Εισαγγελία Εφετών.

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης  αφορούσε ερήμην καταδίκη του ράπερ από ελληνικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης  8 ετών  και  χρηματική ποινή  5.000 ευρώ. Και τώρα. η εκδίκαση της υπόθεσης για την έκδοση ή μη του ράπερ στην Ελλάδα θα λάβει χώρα στις 31/01/2022 στο Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων.  (Westminster’s Magistrates Court). 

Εμειναν τα ισόβια για τον Πάσσαρη

Δημοσιεύτηκε στην kathimerini.gr στις 06/01/2022.

Απορρίφθηκε η αίτηση Πάσσαρη, με την οποία ζητούσε την αναίρεση των καταδικαστικών σε βάρος του απόφασεων και των ποινών που του επιβλήθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (4 φορές ισόβια και 49 χρόνια κάθειρξη)

emeinan-ta-isovia-gia-ton-passari-561658225

Απορρίφθηκε (με την υπ’ αριθόν 622/2021) απόφαση του Αρείου Πάγου η αίτηση του Κωνσταντίνου Πάσσαρη, με την οποία ζητούσε την αναίρεση των καταδικαστικών σε βάρος του απόφασεων και των ποινών που του επιβλήθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (4 φορές ισόβια και 49 χρόνια κάθειρξη) σχετικά τις δολοφονίες των αστυνομικών κατά την αιματηρή απόδρασή του από το νοσοκομείο «Γενικό Κρατικό» το 2001. 

 Στην αίτηση, ισχυριζόταν, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του καθώς δεν μεταφέρθηκε από τη Ρουμανία στην Ελλάδα ώστε να παραστεί αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο και γιατί δεν του δόθηκαν τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της υπέρβασης του εύλογου χρόνου της δίκης, που ζήτησε δια του συνηγόρου του στο ακροατήριο. 

Με την απόφαση του Αρείου Πάγου επικυρώθηκε η αιτιολογία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών πως η δήθεν καλή συμπεριφορά του και μετάνοια στις φυλακές έγινε κυρίως κατά μεθόδευση για να ζητήσει στη συνέχεια ελαφρυντικά ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων όπου εκκρεμούσαν τα σε βάρος του εγκλήματα ανθρωποκτονιών, ληστειών κλπ με απειλούμενες ιδιαίτερα μεγάλες ποινές. 

Ρητά διαπιστώθηκε από την απόφαση, πως «καμία συμπεριφορά του στις Φυλακές δεν εκδηλώθηκε αυτοβούλως. Ήταν αποτέλεσμα φόβου και καταναγκασμού στις σκληρές φυλακές της Ρουμανίας όπου δεν είχε άλλη επιλογή. Η δε “μεταστροφή” του στα θεία την οποία εβεβαίωνε με επιστολή του στο δικαστήριο γνωστός Αρχιμανδρίτης, δεν αποτελούσε μετάνοια για τους ανθρώπους που σκότωσε και την δυστυχία που είχε προκαλέσει στους συγγενείς των θυμάτων αλλά προσπάθειες προσποίησης».

 Στην ίδια απόφαση ρητά αναφέρεται πως το γεγονός ότι προσποιείται, καταφαίνεται από την άρνησή του, να πράξει το ελάχιστο, που όφειλε, δηλαδή να δώσει πληροφορίες για τους συνεργούς του, -που ήταν πολλοί και επικίνδυνοι-  και για εκείνους που του προμήθευσαν το όπλο στις φυλακές, με το οποίο σκότωσε τους δύο αστυνομικούς και αποπειράθηκε να σκοτώσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο στο «Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών» στις 16/2/2021.

Με την ίδια αίτηση αναίρεσης, ζητούσε «να σπάσουν τα ισόβια» γιατί η διάρκεια της ποινικής διαδικασίας στην Ελλάδα κράτησε πολλά χρόνια, «χωρίς αυτός να φταίει».

Τι έκρινε το δικαστήριο

Το Δικαστήριο έκρινε πως αυτός είναι αποκλειστικά υπαίτιος για κάθε καθυστέρηση των διαδικασιών αυτών.  Γιατί, μετά τα εγκλήματα στην Ελλάδα δραπέτευσε στην Ρουμανία, όπου διέπραξε δολοφονίες, με συνέπεια να τον κλείσουν με ισόβια στις εκεί φυλακές και να μην τον παραδίδουν οι αρχές, μέχρις να εκτίσει εκεί την ποινή του. Μ’ αυτά τα δεδομένα,  απορρίφθηκε και αυτός ο ισχυρισμός του και έτσι τα ισόβια έμειναν ισόβια.     

 Κατά την άποψη των δικηγόρων των θυμάτων του Πάσσαρη Ανδρέα Αναγνωστάκη και Αλέξη Αναγνωστάκη, «η προποιητή εικόνα του μετανοημένου Πάσσαρη ήταν το τελευταίο του χαρτί στο τέλος μιας μακράς δικαστικής διαδρομής. Τα πραγματικά και μόνα θύματα σε αυτή την υπόθεση είναι οι οικογένειες των αδικοχαμένων ανθρώπων, που επί 20 χρόνια ζουν την ορφάνεια των δικών τους ανθρώπων, ζητώντας με μεγάλη καθυστέρηση δικαίωση και δικαιοσύνη». 

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο: Οι αντιδράσεις για τα δικαιώματα του Θιβέτ – Η ανάρτηση πανό και η δίκη

Υπερασπίζονταν με συμβολικό τρόπο τη Δημοκρατία και την ελευθερία των ανθρώπων, ανέφερε ο συνήγορος τους και γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης.

NEWSROOM icon Δημοσιεύτηκε στο dikastiko.gr στις04/02/2022. 
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο: Οι αντιδράσεις για τα δικαιώματα του Θιβέτ – Η ανάρτηση πανό και η δίκη

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντιμετώπισαν κατηγορίες για φθορά και αλλοίωση του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Ολυμπία, όπου έγινε η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η υπόθεση ήταν να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου και τράβηξε τα βλέμματα όλου του πλανήτη καθώς συνέπεσε με την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

 Πρόκειται για τη διαμαρτυρία αμερικανών φοιτητών που  την 18/10/2021 συνελήφθησαν στην Αρχαία Ολυμπία, κατά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, να έχουν αναρτήσει  πανό κατά των τότε επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Τους ακτιβιστές φοιτητές εκπροσώπησαν ο ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης, ο Βρετανός Δικηγόρος Michael Polak  και ο Δικηγόρος Πύργου Αντώνης Μπαχούρος.

Σε βάρος τους εκκρεμούσαν σοβαρές κατηγορίες για φθορά και αλλοίωση του αρχαιολογικού χώρου και άλλες κατηγορίες, ωστόσο η δίκη πήρε αναβολή. Την πορεία της υπόθεσης από το Δικαστικό Μέγαρο του Πρωτοδικείου Πύργου παρακολουθούσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης (Reuters, BBC κλπ) που ανέμεναν  τη δικαστική απόφαση.

Όπως είναι γνωστό, οι Δυτικές χώρες εδώ και καιρό είχαν προχωρήσει σε μποϋκοτάζ της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων  εξαιτίας των καταγγελλόμενων παραβιάσεων και περιορισμών  του Πεκίνου στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αλέξης Αναγνωστάκης  υπέβαλε στο Δικαστήριο αίτημα προτεραιοποίησης της υπόθεσης λόγω του γενικότερου διεθνούς ενδιαφέροντος που αυτή παρουσιάζει και των ιδιαίτερων πτυχών της, ώστε να προλάβει να εκδικαστεί αυτή εντός του ωραρίου.

 Το αίτημα στήριξαν ομόφωνα όλοι οι παριστάμενοι δικηγόροι Πύργου των άλλων υποθέσεων, που παραιτήθηκαν της προηγούμενης τοποθέτησης τους στο πινάκιο, για να εκδικαστεί η υπόθεση των αμερικάνων φοιτητών.

Η προεδρεύουσα ωστόσο αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα, με αποτέλεσμα η δίκη να αναβληθεί λόγω ωραρίου.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες – Αλ. Αναγνωστάκης: Προσπάθεια ευαισθητοποίησης για εγκλήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

https://www.dikastiko.gr/wp-content/uploads/2021/09/anagnostakis-alexandros-

Σύμφωνα με τον συνήγορο των κατηγορουμένων, Αλέξη Αναγνωστάκη οι ενέργειες των φοιτητών αποτελούσαν προσπάθειες για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση  της παγκόσμιας κοινής γνώμης, για τα εγκλήματα κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και αλλού. Οι φοιτητές επέλεξαν την Αρχαία Ολυμπία  ως  σύμβολο  της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και  λίκνο του Δυτικού πολιτισμού.

 «Από την Αρχαία Ολυμπία, οι φοιτητές υπερασπίζονταν με συμβολικό τρόπο τη Δημοκρατία και την ελευθερία των ανθρώπων.  Εξ αρχής μόνο έπαινος τους άξιζε και όχι οι συλλήψεις και τα Κρατητήρια» σημειώνει.

Όπως είχε γράψει και το dikastiko.gr ανάλογη διαμαρτυρία είχε γίνει και στην Ακρόπολη, όπου ελεύθεροι αφέθηκαν την 18-10-2021 μετά την προσαγωγή τους στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών οι τρείς Θιβετιανοί φοιτητές, που την 17-10-2021 συνελήφθησαν να έχουν αναρτήσει πανό κατά των επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Trial of protesters against Beijing Olympics postponed in Greece

Published in The Guardian, 05/02/2022.

Lawyers say delay in case against three defendants including a Briton is to avoid embarrassing China

Police detain protesters
Police detaining protesters at Olympia carrying a Tibetan flag and banner. Photograph: Eurokinissi/Rex/Shutterstock
 

The trial in Greece of activists who protested against Beijing holding the Winter Olympics has been postponed amid accusations that proceedings were delayed to avoid embarrassing China on the eve of the Games.

The highly anticipated hearing had been due to take place on Thursday in the town of Pyrgos, with human rights lawyers travelling from the UK and Athens to attend. The activists, who included a Briton, an American and a Tibetan-Canadian, were arrested when they briefly disrupted the Olympic flame lighting ceremony in October.

 “Our pleas to the court for the case to be heard fell on deaf ears,” said Michael Polak at the legal aid group Justice Abroad, who had flown in from London on behalf of the defendants. “They pushed it into the long grass so as not to have to deliver a decision before the Beijing Olympics.”

Prior to rescheduling the trial for 1 December 2022, the three-member court’s presiding judge, Vassiliki Reppa, had instead focused on cases concerning boundary infringements and other minor disputes.

“We made an express plea to bring the case forward, as it was towards the end of the listed hearings, but the bench strongly refused to do so,” said Antonis Bachouros, a local lawyer also defending the activists. “They could have prioritised the case, given its sensitivity and the seriousness of the accusations, but chose not to.”

A court official told the Guardian on Friday it would not be commenting on the tribunal’s decision.

Human rights defenders have called for the “farcical” charges to be dropped.

The trio stands accused of attempting to “pollute, damage and distort” a historical monument – punishable by up to five years in prison under Greek law. All three were pinned to the ground before being detained in police cells for more than two days after waving a Tibetan flag and unfurling a “No genocide Games” banner during the ceremony.

“The protest itself must have lasted less than a minute,” said Free Tibet’s Jason Leith, expressing disappointment that the trial had not gone ahead. “Our aim was never to cause damage, and it is absurd to say that we did. All we had was a flag and a banner. We just wanted our voice to be heard in solidarity with all those oppressed by the Chinese Communist party.”

Speaking from London, where he lives, the 34-year-old described how he was tackled to the ground and told not to move or make any sound as the ceremony, filmed live by China’s state media, continued. “It was totally peaceful. We had hidden up in the hill above the ruins and when they saw us emerge, chanting, security forces pounced. I had the foot of a policeman on my back for about 15 minutes.”

On 17 October, a day earlier, two student activists, a Tibetan-American and Hong Kongese-American, were arrested in Athens as they chanted “Boycott Beijing 2022” and attempted to drape a Tibetan flag and a banner in support of freedom in Hong Kong from the Acropolis. They, too, were detained in police custody overnight. Their trial, on the same charge, had been due to take place last week, but was postponed after a snowstorm forced the closure of courts and other parts of the public sector.

In both cases, activists say they were protesting against the use of Olympic symbols for propaganda purposes by a Chinese regime responsible for crimes against humanity in Uyghur camps, repression of Tibetans and the continuing crackdown in Hong Kong.

“There was neither destruction nor damage to the sites and the accusation is groundless and invalid,” said the prominent human rights lawyer Alexis Anagnostakis. “They chose the Acropolis and Olympia as symbols of democracy and the cradle of western civilisation … They deserve praise instead of arrests and handcuffs.”

Cans of soft drink made by Coca-Cola on sale at a supermarket in Beijing
 
Rights groups described the “disproportionate” criminalisation of people protesting against abuses as especially worrying. “They are not criminals,” said Pema Doma at the New York-based Students For a Free Tibet. “The international community must not allow them to be scapegoated through Beijing’s growing influence in democratic countries.”

But experts in Sino-Greek relations say the protests will undoubtedly have been seen as an unnecessary irritant. Athens has long been hesitant to censure Chinese president Xi Jinping, and infuriated other western capitals when it vetoed an EU condemnation of China’s human rights record at the UN in 2017.

China is a major investor in the Mediterranean nation, pumping around €1bn into the country at the height of its debilitating debt crisis, when it acquired a majority stake in the strategic port of Piraeus.

“Greek authorities, mostly for political reasons, are very reluctant to embarrass China,” said Plamen Tonchev, who heads the Asia unit at the Athens-based Institute of International Economic Relations. “Indicative of this cautiousness is its consistent abstention from any statements – and there have been many since 2019 – that criticise China’s policies in Hong Kong and Xinjiang.”

Polak said that, despite their disappointment, the activists not only remained determined to fight “this politically motivated and ridiculous case”, but to take the matter all the way to the European court of human rights. “The Greek state is in breach of its international obligations under the European convention on human rights by prosecuting this case, no matter the eventual result,” he said, adding that freedom of expression and peaceful assembly were considered sacrosanct by the Strasbourg-based tribunal.

“China’s strong influence over Greece’s leadership and institutions should be worrying for all Greek people, who have a strong history and belief in standing up against totalitarianism.”